Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Jelení kýta na smetaně

Delikatesa, do které se vyplatí investovat čas a péči. Množství octa v mořidle můžete upravit podle vlastní chuti (třeba snížit na polovinu). Starší kuchařky uvádějí větší množstí octa, které vede ke kyselejšímu výsledku. Úplně ovšem ocet nevynechávejte, v mořidle má svůj důvod.

Vydání: 2014/10
Autor:
Hodnocení:
4 (hlasy)
Náročnost: Pro zkušené
Počet porcí: Pro 4-6 osob
Doba přípravy: Do hodiny
+ moření
PT2H30M
Vaření 2:30
Maso Česká

Ingredience

    • 1 kg jelení kýty bez kosti
    • 100 g bílé uzené slaniny (špeku)

    NA MOŘIDLO

    • 500 ml bílého vinného octa
    • 2 velké mrkve, oloupané a nakrájené na plátky
    • 2 petržele, oloupané a nakrájené na plátky
    • 1/2 bulvy celeru, oloupané a nakrájené na kostičky
    • 2 cibule, nakrájené na plátky
    • 8 kuliček pepře
    • 5 kuliček nového koření
    • 2 kuličky jalovce, drcené nahrubo
    • 2 bobkové listy
    • špetka tymiánu
    • 500 ml bílého suchého vína

    NA DOKONČENÍ

    • 2 lžíce rostlinného oleje
    • 2 lžíce másla + 80 g na jíšku
    • 1 lžíce hladké mouky
    • sůl
    • 1 biocitron + klínky k podávání
    • 1 lžíce plnotučné hořčice
    • 1 lžíce krupicového cukru
    • 200 ml plnotučného mléka
    • 300 ml smetany ke šlehání
    • čerstvý tymián na ozdobení (nemusí být)

    NA KNEDLÍKY

    • 1 vejce, prošlehané
    • 250 ml perlivé vody (sodovky)
    • 1/2 lžičky soli + trochu navíc
    • 1/2 sáčku kypřicího prášku
    • 400 g hrubé mouky + na vál
    • 3 včerejší housky, na kostičky

Příprava jídla

1 Maso odblaňte a prošpikujte. Přísady na mořidlo kromě vína vařte s 1 litrem vody asi 10 minut, pak přilijte víno a nechte zcela vychladnout. Mořidlem zalijte maso a nechte 2 dny odležet, zhruba po každých 12 hodinách maso v mořidle obraťte.

2 Troubu předehřejte na 160 °C. Odleželé maso vyjměte z mořidla a osušte ho. Mořidlo přeceďte, zeleninu s kořením i tekutinu uchovejte zvlášť. V litinovém kastrolu rozehřejte 1 lžíci oleje a 1 lžíci másla a maso na tuku opečte ze všech stran, aby se zatáhlo. Vyjměte a dejte stranou. Do uvolněného kastrolu přidejte zbývající lžíci oleje a másla a vsypte zeleninu s kořením. Zprudka opékejte a míchejte asi 10 minut, až se odpaří většina vlhkosti z mořidla a zelenina zezlátne. Pak vraťte maso, osolte, podlijte čtvrtinou mořidla a trochou vody, záleží na vaší chuti) a přiveďte k varu. Přiklopte a vložte do trouby.

3 Duste v troubě zhruba 2–3 hodiny (podle stáří jelena), až je maso měkké. Maso vyjměte a uchovejte horké. Kastrol dejte na sporák. V kastrůlku rozehřejte 80 g másla a zaprašte hladkou moukou. Míchejte asi 2 minuty, až jíška zpění a zesvětlá. Vmíchejte ji do šťávy se zeleninou, přidejte citron překrojený napůl, hořčici i cukr. Přiveďte za stálého míchání opět k varu a přilijte mléko. Provářejte 15–20 minut, občas zamíchejte.

4 Mezitím dejte do velkého hrnce vařit osolenou vodu na knedlíky. Vejce a perlivou vodu (sodovku) vlijte do mísy s moukou, předem prosátou se solí a kypřicím práškem, a vařečkou rychle zpracujte na hladké, lesklé těsto, které se nepřichytává. Zapracujte housku. Rozdělte napůl a na pomoučněném vále vytvarujte dvě šišky. Dejte je do vroucí vody a zvolna vařte 20–25 minut. Vyjměte a ještě horké nakrájejte na plátky.

5 Nakonec odstraňte citron, omáčku zjemněte smetanou a propasírujte přes husté síto. Ochutnejte, případně dosolte nebo přislaďte, a podávejte s masem nakrájeným na plátky a knedlíky, s kouskem citronu a ozdobené snítkou tymiánu.

JAKÉ VYBRAT VÍNO

Sommeliér Marek Babisz, hlavní sommeliér Národního vinařského centra​, doporučuje:

K tomuto pokrmu bych vybral jemné červené víno nejlépe odrůdy Rulandské modré v kvalitě pozdní sběr nebo výběr z hroznů. Víno by mělo být vyzrálé, s vyšším alkoholem, staršího ročníku, proto doporučuji roky 2013, 2011 nebo 2009.

Z dalších odrůd bych doporučil lehce kořeněný Cabernet Sauvignon. Opět by to mělo být vyzrálé, jemné až sametové červené víno, které leželo i několik let v sudech. Takové víno jelení kýtu na smetaně velmi vhodně doplní.

Rulandské modré můžete vyzkoušet buď z mělnické či litoměřické podoblasti, nebo z Mikulovské vinařské podoblasti v kvalitě VOC. Cabernet Sauvignon doporučuji z velkopavlovické nebo slovácké podoblasti. 

Více na www.wineofczechrepublic.cz

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Jelení medailonky ve slanině s hranolky

Jelení ragú s ostružinami

Lovecká sezona. 28 zvěřinových receptů

Jelení wellington

Nadivoko!

20 zvěřinových receptů

reklama

Komentáře

Obrazek uzivatele
zkusil jsem,drzel se receptu a neni spatne. priste ale dam octu polovic
Obrazek uzivatele
Právě jsem dokončila, chuťově docela dobré, ale příště rozhodně méně octa.

Přidat komentář