Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Jelení ragú s ostružinami

Vyzkoušejte neotřelou kombinaci jeleního masa, navinulé vinné omáčky a sladkokyselých ostružin. Nemá chybu!

Vydání: 2014/10
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
+ marinování
PT2H
Pečení 2:00
Maso Česká

Ingredience

    • 1 kg jeleního masa, odblaněného a nakrájeného na větší kostky
    • 2 mrkve, nakrájené na špalíky
    • 1 petržel, nakrájená na špalíky
    • bylinky a koření (2 bobkové listy, 5 kuliček černého pepře, 5 kuliček nového koření, 1 snítka rozmarýnu, 2 snítky tymiánu), vše svázané do plátýnka nebo do gázy
    • 0,5 litru suchého červeného vína nebo podle potřeby
    • sůl
    • hladká mouka na obalení masa
    • 2 lžíce oleje
    • 50 g dobré slaniny, na kostičky
    • 1 petržel, na tenčí kolečka
    • 1/4 celeru, na proužky
    • 2 cibule, na kostičky
    • 2 hrsti ostružin
    • čerstvý rozmarýn na ozdobení
    • široké domácí nudle k podávání

Příprava jídla

1 Maso, špalíky mrkve a petržele a koření a bylinky v plátýnku dejte do menší nádoby a zalijte vínem tak, aby bylo vše zcela ponořené. Dejte minimálně na 3 hodiny, ale nejlépe přes noc do lednice marinovat.

2 Druhý den víno slijte a uchovejte. Bylinky v plátýnku a zeleninu také uchovejte, vše později přidáte k masu.

3 Troubu předehřejte na 160 °C. Maso osušte, osolte a obalte v hladké mouce. V hrnci se silným dnem vhodným do trouby zprudka opečte na oleji masové kostky ze všech stran a vyjměte je. V uvolněném hrnci zprudka osmahněte slaninu a na ní dozlatova opečte čerstvou kořenovou zeleninu. Jakmile se začne chytat ke dnu a stěnám hrnce, přidejte cibuli, ještě chvilku restujte, potom vraťte zpět maso a přidejte bylinky v plátýnku a odloženou zeleninu. Vše podlijte částí vína z marinování.

4 Připravené ragú pečte pod poklicí na nízkou teplotu 1,5–2 hodiny, podle potřeby podlévejte vínem či vodou. Asi 15 minut před koncem pečení přidejte hrst ostružin a promíchejte. Dopečte, vylovte maso i plátýnko a omáčku propasírujte. Maso potom vraťte do omáčky a podávejte ji s domácími širokými nudlemi, ozdobené zbylými ostružinami a snítkou rozmarýnu.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Jelení medailonky ve slanině s hranolky

Krémová houbová polévka

Pečené uzené koleno s povidlovým glazé

Pečené brambory

Karamelový svařák

Salát s pečenou řepou

Podzimní koláč podle Lindy

Pečená jablka v medu s tvarohovým krémem

Had na klacku

Salát s pečenou řepou

Menu na cestu z města

Jelení kýta na smetaně

Lovecká sezona. 28 zvěřinových receptů

Jelení wellington

20 zvěřinových receptů

reklama

Přidat komentář