Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Kanec se šípkovou omáčkou

Zvěřina ovoněná divokým kořením a s dobře vychlazeným pivem je bezkonkurenční.

Vydání: 2013/10
Autor:
Hodnocení:
3 (hlasy)
Náročnost: Pro zkušené
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do hodiny
PT2H
Dušení 2:00
Maso Česká

Ingredience

    • 4 lžíce másla + 3 lžíce na jíšku
    • 2 lžíce sádla
    • 2 střední mrkve
    • 1/4 celeru
    • 1 petržel nastrouhané nahrubo
    • 2 cibule, nakrájené nadrobno
    • 1 kg kančí kýty nebo krkovice v celku
    • 100 g bílé uzené slaniny neboli špeku (pokud máte kýtu)
    • 2 lžíce švestkových povidel
    • 150 g šípkového džemu
    • 2–3 lžíce krupicového cukru
    • 3 lžíce octa
    • divoké koření (20 zrnek černého pepře, 10 kuliček nového koření, 6 bobkových listů, 10 kuliček jalovce, snítka rozmarýnu, 3 snítky tymiánu)
    • 500 ml suchého červeného vína
    • 3 lžíce hladké mouky
    • 200 ml smetany ke šlehání
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • houskové knedlíky nebo krokety k podávání

     

Příprava jídla

1 V kastrolu na 3 lžících másla a lžíci sádla opečte dozlatova kořenovou zeleninu a cibuli. Přisypte 2 lžíce cukru a míchejte další 2 minuty, aby základ zkaramelizoval (měl by mít intenzivní tmavou barvu). Pak přidejte ocet (nechte ho téměř vyvařit), povidla a šípkový džem a míchejte další minutu.

2 Předehřejte troubu na 175°C. Maso prošpikujte proužky špeku a vložte do kastrolu. Opečte ho na lžíci sádla ze všech stran, aby se zatáhlo. Osolte a opepřete a přidejte divoké koření zavázané v plátýnku. Podlijte červeným vínem, vařte 5 minut, podlijte asi 800ml vody a přiveďte k varu. Pak vše přendejte do hlubšího pekáčku a přiklopené duste v troubě asi 2 hodiny doměkka.

3 Když je maso měkké, vyndejte ho z pekáčku. Vyjměte i koření. V rendlíku na 3 lžících másla opékejte mouku na světlou jíšku. Jakmile mouka zpění a zrůžoví, vmíchejte ji do omáčky a na sporáku vařte za občasného míchání 15 minut. Na závěr zjemněte smetanou, dochuťte solí, pepřem, případně cukrem. Nakonec omáčku rozmixujte se lžící másla dohladka. Přeceďte ji přes jemný cedník. Maso vložte zpět do omáčky. Podávejte s mandlovými kroketami nebo s houskovým knedlíkem.

Bleskové houskové knedlíky

Oblíbená česká příloha ve velmi rychlé verzi.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Kuřecí polévka s krupicovými nočky

Švestkové knedlíky z bramborového těsta

Kančí roláda s bylinkami a pancettou

Lovecká sezona. 28 zvěřinových receptů

Pečené křepelky s pórkovými bramborami

reklama

Komentáře

Obrazek uzivatele
Opravdu vynikající recept, který jsem zařadila do svého kuchařského repertoáru a nikdy nezklame :)

Přidat komentář