Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Kančí paštika

„Paštiku můžete podávat jako předkrm při opulentní hostině i jako pohoštění k pivu či vínu. Naši hosté Na Pekárně si ji nemohou vynachválit,“ říká autor receptu Václav Frič.

Vydání: 2014/5
Autor: redakce Apetitu
Hodnocení:
1 (hlas)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro cca 10 osob
Doba přípravy: Do hodiny
+ Chlazení
Vaření 0:30
Chuťovka Česká

Ingredience

    • 650 g kachních nebo kuřecích jater
    • 200 g kachního sádla
    • 200 g mletého kančího masa (krkovice nebo ořez), lze nahradit vepřovým
    • 200 g bílé uzené slaniny (špeku)
    • 2 červené cibule, nakrájené nahrubo
    • 6 stroužků česneku, drcených
    • 2 snítky tymiánu, odrhnuté lístky
    • 1 bobkový list
    • 4 kuličky nového koření
    • 4 kuličky jalovce
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 300 ml portského vína
    • špetka cukru
    • 250 g másla, změklého
    • 200 g anglické slaniny, pokrájené na tenké plátky
    • nakládané brusinky a bagetka k podávání

Příprava jídla

1 Kachní nebo kuřecí játra očistěte, odblaňte a propláchněte studenou vodou. Okapaná nakrájejte na menší kousky.

2 V pánvi na rozehřátém kachním sádle opékejte nejprve mleté kančí maso. Po 10 minutách přidejte kachní nebo kuřecí játra, přidejte nadrobno nakrájený špek a míchejte dalších asi 8–10 minut.

3 Když se vše orestuje, přidejte cibuli a česnek, lístky tymiánu, bobkový list, nové koření a jalovec, osolte i opepřete. Podlijte portským vínem, podle potřeby lehce přislaďte a nechte dusit přiklopené zhruba 10–12 minut.

4 Nechte vychladnout, odstraňte bobkový list a kuličky nového koření i jalovce a masovou směs umelte v mlýnku na maso. Paštiková hmota bývá tužší, proto ji ještě dohladka rozmixujte se změklým máslem.

5 Formu na paštiku vyložte plátky anglické slaniny (my jsme použili jednoporcové formičky) a nechte je přečnívat, naplňte paštikovou hmotou a přečnívající slaninou uzavřete. (S naplněnou formou párkrát pořádně bouchněte o stůl, abyste z ní dostali vzduchové bubliny a paštika byla pěkně upěchovaná.)

6 Nechte v chladničce odpočinout alespoň 4 hodiny, nejlépe však do druhého dne. Pak teprve vyklopte z formy (nebo formiček) a nakrájejte na silné plátky. Podávejte s brusinkami jako předkrm nebo pohoštění.

JAKÉ VYBRAT VÍNO

Sommeliér Marek Babisz, hlavní sommeliér Národního vinařského centra​, doporučuje:

Paštiky jsou výtečný předkrm a výběr vína se může velmi různit podle jejich typu. U této určitě nic nezkazíte, pokud budete jídlo kombinovat s pevnějším rosé nebo mladým červeným vínem. Rosé může být suché nebo s lehkým zbytkem cukru, tedy polosuché. Z odrůd bych doporučil Svatovavřinecké nebo Zweigeltrebe v kvalitě jakostní až pozdní sběr, které svou ovocností a svěžestí příjemně doplní chuť zvěřinové paštiky.

Z červených vín se skvěle hodí Modrý Portugal nebo Dornfelder, jež neobsahují tolik tříslovin, a jejich lehkost a ovocnost zvýrazní chuť paštiky. Pokud budete vybírat k pokrmu červené víno, určitě bych doporučil velkopavlovickou podoblast, která má na Moravě ty nejlepší klimatické podmínky a odrůdám pro výrobu červených vín se zde velmi daří. 

Více na www.wineofczechrepublic.cz

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Kančí guláš podle staročeského receptu

Kančí segedín

Srnčí paštika v hrníčku

Domácí paštika

Kančí roláda s bylinkami a pancettou

Lovecká sezona. 28 zvěřinových receptů

Kančí burger s brusinkami

Kančí ragú s křupavou pokličkou

Přidat komentář