Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Koblihy od Blanky

„Je jedno, kolik koblih usmažím, vždycky do poslední zmizí,“ směje se blogerka Blanka Kardová, která pro nás recept inspirovaný londýnskou pekárnou St. John Bakery připravila. 

Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Pro zkušené
Počet porcí: Na asi 20 koblih
Doba přípravy: Do hodiny
+ kynutí
PT4M
Smažení 0:04
Koláč

Ingredience

    • 15g čerstvého droždí
    • 500g hladké mouky + na vál
    • 60g krupicového cukru + na obalení
    • 10g soli
    • najemno nastrouhaná kůra z 1/2 citronu
    • 4 vejce
    • 125g másla, změklého
    • slunečnicový olej na smažení 

    VANILKOVÝ KRÉM

    • 500ml plnotučného mléka
    • 1 vanilkový lusk, semínka vyškrábnutá
    • 125g krupicového cukru
    • 6 žloutků
    • 80g hladké mouky
    • 200ml smetany, 40% 

    KARAMELOVÝ KRÉM

    • 200g + 30g krupicového cukru
    • 500ml plnotučného mléka, vlažného
    • 6 žloutků
    • 90g hladké mouky
    • 200ml smetany, 40%
    • hrst drcených medových pláství (viz recept níže) 

    MEDOVÉ PLÁSTVE

    • 340 g krupicového cukru
    • 60 ml medu
    • 1 lžíce prosáté jedlé sody
    • vločková sůl na ozdobení 

Příprava jídla

1 Droždí rozmíchejte ve 150g vody. Do mísy prosejte mouku, přidejte cukr, sůl, citronovou kůru, vejce a droždí i s vodou. V robotu s hnětacím hákem vypracujte hladké těsto – hněťte, dokud se nezačne formovat do koule a nezačne se oddělovat od stěn mísy (zhruba 8 minut). Pokud těsto ani po 8 minutách nedrží pohromadě, přisypte trochu mouky. Po částech (po cca 25g) zapracujte máslo. Jakmile je zapracované, hněťte těsto na vysokou rychlost až do okamžiku, kdy je krásně lesklé a velmi pružné.

2 Mísu s těstem zakryjte potravinářskou fólií a nechte kynout při pokojové teplotě, aby zdvojnásobilo objem (60–90 minut). Potom těsto prohněťte, znovu je zakryjte potravinářskou fólií a nechte kynout do druhého dne v lednici.

3 Z pečicího papíru si vystřihněte 20 čtverců, rozložte je na plech a hodně je posypte moukou. Těsto rozdělte na 20 stejných kousků (po cca 50g). Na pomoučněném vále z nich vyválejte kuličky a rozložte je na připravené papírové čtverce. Kuličky pomoučněte, zakryjte fólií a nechte kynout, aby zdvojnásobily objem (zhruba 3–4 hodiny).

4 V pánvi rozehřejte vysokou vrstvu oleje na 180°C. Koblihy pomocí pečicího papíru opatrně překlopte do oleje a smažte je 2 minuty z každé strany. Koblihy zbavte přebytečného oleje na papírové utěrce a ještě horké je obalte v cukru. Nechte je vychladnout a naplňte. 
 

Vanilkový krém

PŘÍPRAVA 10 MINUT + CHLAZENÍ ■ VAŘENÍ 10 MINUT ■ VELMI SNADNÉ

1 Mléko vlijte do hrnce, přidejte vanilková semínka i lusk a přiveďte k varu.

2 V misce prošlehejte cukr se žloutky, prosejte k nim mouku a opět prošlehejte.

3 Jakmile mléko začne vřít, přilijte ho tenkým pramínkem za stálého šlehání k prošlehaným žloutkům. Potom směs přelijte zpět do hrnce a za stálého míchání vařte na mírném ohni do zhoustnutí (asi 5 minut). Krém protřete přes cedník do misky, přitiskněte na něj fólii a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Dejte do lednice, nejlépe přes noc.

4 Smetanu vyšlehejte dotuha a pomocí metličky ji pak promíchejte s vychlazeným krémem. Přesuňte do cukrářského sáčku a koblihy naplňte krémem.


Karamelový krém

PŘÍPRAVA 10 MINUT + CHLAZENÍ ■ VAŘENÍ 10 MINUT ■ VELMI SNADNÉ

1 V rendlíku nechte na mírném ohni bez míchání zkaramelizovat 200g cukru. Jakmile karamel získá zlatohnědou barvu, stáhněte ho z ohně a přilijte mléko. Hrnec vraťte na oheň a za občasného míchání vařte na mírném ohni do rozpuštění.

2 V misce prošlehejte žloutky se zbývajícím cukrem a poté k nim prosejte hladkou mouku a opět prošlehejte.

3 Jakmile je karamel rozpuštěný a mléko začne vřít, přelijte ho tenkým pramínkem za stálého šlehání k prošlehaným žloutkům. Směs přelijte zpět do hrnce a za stálého míchání vařte na mírném ohni do zhoustnutí (asi 5 minut). Krém protřete přes cedník do misky, přitiskněte na něj potravinářskou fólii, nechte vychladnout a dejte vychladit do lednice (do druhého dne).

4 Smetanu vyšlehejte dotuha a pomocí metličky promíchejte s vychlazeným krémem. Přendejte do cukrářského sáčku a plňte koblihy. Na závěr posypte podrcenými medovými plástvemi.
 

Medové plástve

PŘÍPRAVA 5 MINUT ■ VAŘENÍ 5 MINUT ■ SNADNÉ

1 Plech o rozměrech cca 30 x 40 cm vyložte pečicím papírem.

2 Cukr, med a 60ml vody dejte do vyšší pánve nebo středně velkého vyššího hrnce a na mírném ohni za stálého míchání přiveďte k varu. Jakmile začne směs vřít, přestaňte míchat a nechte ji zkaramelizovat do zlatohnědé barvy. Pokud máte cukrářský teploměr, měl by ukazovat 148°C. Stáhněte z ohně a okamžitě pomocí dřevěné vařečky vmíchejte sodu – karamel zpění a nabude. Opatrně jej vlijte na připravený plech a nechte volně roztéct (neroztírejte). Nechte zcela vychladnout a rozlámejte na menší kousky. Uchovávejte v suchu ve vzduchotěsné nádobě.

3 Na posypání koblih medové plástve podrťte, promíchejte se špetkou vločkové soli a naplněné koblihy posypte. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Donuty od Lucky

Sladká odměna za vysvědčení

Přidat komentář