Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Donuty od Lucky

„Při ladění receptu na donuty jsem propojila osvědčený recept své babičky, mé vlastní zkušenosti plus recepty z pečení dortů,“ říká autorka receptu, cukrářka Lucia Melušová. 

Vydání: 2017/2
Autor:
Hodnocení:
4 (hlasy)
Náročnost: Pro zkušené
Počet porcí: Na cca 16 donutů
Doba přípravy: Do 20 minut
+ kynutí
PT2M
Smažení 0:02
Koláč

Ingredience

    • 150ml mléka
    • 100ml smetany ke šlehání (33%)
    • 65g krupicového cukru
    • 42g droždí (1 kostka)
    • 500g hladké mouky + na vál
    • 3 žloutky
    • špetka soli
    • 65g másla, rozpuštěného
    • 3 lžíce rumu tuzemáku
    • trocha čerstvě nastrouhané citronové kůry
    • rostlinný olej na smažení 

    MALINOVÁ POLEVA

    • 2 hrsti mražených malin
    • 350–400g moučkového cukru 
    • cukrářské sypání na dokončení

    ARAŠÍDOVÁ POLEVA

    • 2 vrchovaté lžíce arašídového másla s kousky arašídů
    • 3 lžíce smetany ke šlehání (33%)
    • 250–300g moučkového cukru

    OREO POLEVA

    • 200g bílé čokolády, nalámané
    • 80ml smetany (31%)
    • 90g sušenek Oreo 

Příprava jídla

1 Mléko a smetanu zahřejte, směs by měla být příjemně teplá, nikoli horká. Přisypte 1 lžíci cukru a rozdrobte droždí. Nechte vzejít kvásek.

2 Do větší mísy vsypte mouku, přidejte žloutky, zbylý cukr, sůl, máslo, rum, citronovou kůru a nakonec přilijte vzešlý kvásek. Nejlépe v robotu vypracujte pevné těsto. Zakryjte
je utěrkou a nechte na teplém místě kynout zhruba 60 minut.

3 Těsto vyválejte na pomoučněném vále a vykrájejte z něj donuty. Zbylé těsto opět propracujte, znovu vyválejte a vykrájejte. Donuty skládejte na pracovní plochu, zakryjte je utěrkou a nechte ještě dále kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

4 V hrnci nebo pánvi s vyšším okrajem rozpalte olej na zhruba 3/4 vaší teplotní stupnice. Donuty smažte z obou stran dozlatova. Jde to poměrně rychle, z každé strany stačí asi 40 sekund, proto od nich neodcházejte. Donuty musí být propečené a usmažené pěkně dozlatova.

5 Hotové donuty skládejte na plech vyložený papírovou utěrkou, nechte je lehce zchladnout a pak namáčejte v připravených polevách. 


Malinová poleva

PŘÍPRAVA 5 MINUT ■ VAŘENÍ 10 MINUT ■ VELMI SNADNÉ

1 Maliny zahřívejte v hrnci na mírném plameni. Postupně přisypávejte moučkový cukr a míchejte. Měla by vám vzniknout středně hustá kaše. Množství cukru proto přisypávejte postupně a případně přidejte, či naopak uberte množství. 

2 Hotovou směs nakonec propasírujte přes cedník nebo rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.

3 Usmažené donuty smočte v horké polevě a posypte sypáním.

NĚCO NAVÍC
V polevě je sice hodně cukru, ale má to svůj důvod – cukr pomůže polevě udržet se na donutu a vytvořit na něm pěknou krustičku. 
 

Arašídová poleva

PŘÍPRAVA 5 MINUT ■ VAŘENÍ 10 MINUT ■ VELMI SNADNÉ

1 Arašídové máslo, smetanu a zhruba polovinu cukru dejte do hrnce a na mírném plameni míchejte, do- kud se všechno nespojí v kompaktní hmotu. Podle potřeby přisypávejte a zapracovávejte cukr, měla by vám vzniknout hustší kaše.

2 Usmažené donuty namočte v polevě (můžete je i potřít). 
 

Oreo poleva

PŘÍPRAVA 10 MINUT ■ VAŘENÍ 10 MINUT ■ VELMI SNADNÉ

1 Ve vodní lázni zahřejte smetanu, potom přidejte čokoládu a nechte ji za občasného míchání rozpustit.

2 Oreo sušenky rozdrťte na prášek.

3 Donuty smočte v bílé čokoládě a pak je hustě posypte rozdrcenými sušenkami. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Koblihy od Blanky

Přidat komentář