Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Koláč italské babičky (La torta della nonna)

České babičky pečou kynuté buchty, bábovky nebo jablečné záviny, ty italské zase tenhle voňavý koláč z křehkého těsta plný lahodné vanilkové náplně posypaný křupavými piniovými oříšky! Alespoň soudě podle názvu, který lze přeložit jako babiččin koláč.

Vydání: 2018/6
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 1 koláč
Doba přípravy: Do hodiny
+ chlazení a chladnutí
PT50M
Pečení 0:50
Koláč

Ingredience

    • 300 g hladké mouky
    • 150 g krupicového cukru
    • 5 g prášku do pečiva
    • špetka soli
    • nastrouhaná kůra z 1 citronu
    • 150g másla, vychlazeného a nakrájeného na malé kousky + na vymazání formy
    • 1 vejce (případně 1 žloutek navíc) polohrubá mouka na vysypání formy

    NA NÁPLŇ

    • 650 ml plnotučného mléka
    • kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu, v silnějších proužcích
    • 1 vanilkový lusk, semínka vyškrábnutá
    • 2 žloutky
    • 2 vejce
    • 65 g hladké mouky nebo kukuřičného škrobu
    • 100 g krupicového cukru
    • špetka soli
    • 15 g másla

    NA DOKONČENÍ

    • 1 vejce, prošlehané
    • 60 g piniových oříšků, namočených do studené vody
    • moučkový cukr na posypání

Příprava jídla

1 Připravte těsto. Mouku přes jemné síto přesejte na vál či pracovní plochu a uprostřed udělejte důlek. Do něj nasypte cukr, prášek do pečiva, sůl, citronovou kůru a studené máslo. Rychle prsty zpracujte do drobivé hmoty. Vejce důkladně prošlehejte vidličkou a přilijte k drobence. Ručně vypracujte homogenní těsto. V případě potřeby přidejte žloutek. Zformujte do koule, zabalte do potravinářské fólie a uložte alespoň na hodinu do lednice.

2 Připravte náplň. Mléko vlijte do rendlíku, přidejte citronovou kůru a semínka z vanilkového lusku i vyškrábnutý lusk a zahřejte k varu. Žloutky, vejce, mouku prosátou přes jemné síto, cukr a špetku soli společně prošlehejte a případné hrudky odstraňte. Když mléko začne vřít, odstraňte citronovou kůru i vanilkový lusk, stáhněte z plotny a za stálého míchání ho tenkým pramínkem přilévejte k vaječné směsi. Vraťte směs na plotnu, ztlumte teplotu na minimum a neustále míchejte, dokud krém nezhoustne a není krásně hladký. Stáhněte, vmíchejte máslo, na povrch přitiskněte fólii, aby se nevytvořil škraloup, a nechte vychladnout.

3 Troubu předehřejte na 180°C. Kulatou koláčovou formu o průměru 24–26 cm vymažte v případě potřeby máslem a vysypte polohrubou moukou. Těsto rozdělte zhruba na 2/3 a 1/3. Větší díl na moukou posypaném vále rozválejte na kulatý plát o síle přibližně 5 mm a velikosti o pár centimetrů větší, než je forma, a pomocí válečku ho do ní přeneste. Urovnejte těsto, vtlačte ho do všech prohlubní a dno pravidelně propíchejte vidličkou. Naplňte krémem a přikryjte druhou částí těsta, opět rozválenou na kruhový plát o síle 5 mm. Okraje těsta spojte a případné přesahy zakrojte. Povrch koláče potřete vejcem a posypte slitými a okapanými piniovými oříšky. Pečte asi 45–50 minut dozlatova. Pokud je povrch zlatý příliš brzy, zakryjte ho alobalem a dopečte zakrytý. Nechte úplně vychladnout a před podáváním posypte moučkovým cukrem.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Ryba pečená v majonéze

‚Plážový‘ burek se sýrem

Ratatouille

Soljanka

Bifteki se salátem a rozmarýnovými bramborami

Přidat komentář