
Koláč s pastinákem
Pastinák do dortu? Nevěříte? Ale ano, tohle je carrot cake nové generace!
Ingredience
- 85g másla
- 150g třtinového cukru
- 100ml javorového sirupu
- 2 vejce
- 100g bílého hustého jogurtu
- 150g špaldové mouky
- 100g hladké mouky
- 3 lžičky kypřicího prášku
- 2 lžičky Voňavého pečení s vanilkou od Antonína (můžete nahradit perníkovým kořením nebo roztlučenou směsí skořice, hřebíčku a muškátového oříšku)
- 250g pastináku, nastrouhaného najemno
- 1 jablko, nastrouhané nahrubo
- 50g pekanových ořechů, opražených a nasekaných nahrubo
- kůra a šťáva z 1 biopomeranče
- 750g tvarohu (v kostce nebo vykapaného z vaničky)
- 4–6 lžic javorového sirupu nebo medu
- 50g pekanových ořechů
- strouhaná kůra z biopomeranče na ozdobu
- moučkový cukr na posypání
NA KRÉM
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 180°C. Dvě dortové formy o průměru 20cm vyložte pečicím papírem. Máslo, cukr a javorový sirup rozpusťte na mírném plameni, nechte zchladnout a vlijte do mísy. Vmíchejte vejce, jogurt, obě mouky, kypřicí prášek, koření, strouhaný pastinák a jablko, ořechy a kůru a šťávu z pomeranče. Těsto rozdělte do forem a dejte péct na 25–30 minut. Vyjměte z formy a nechte vychladnout.
2 Tvaroh prošlehejte s javorovým sirupem či medem, ochutnejte a případně doslaďte podle chuti. Směs natřete na vychladlé korpusy, ty potom posaďte jeden na druhý. Ozdobte pekanovými ořechy a kousky pomerančové kůry a posypte moučkovým cukrem.
Přidat komentář