Kuchařky Apetit Vína Apetit
reklama
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Kontrabáš

Kontrabáš je pokrm, ve kterém najdete suroviny typické pro Valašsko – pohanku a brambory. Konkrétní provedení kontrabáše se lišilo napříč krajem; třeba ve Valašské Polance se po dopečení zakapával smetanou. „Já mám nejradši recept z Horní Bečvy, do kterého se před pečením přidávají ještě škvarky a troška peprné brynzy,“ říká Petra Pospěchová.

Vydání: 2014/10
Autor:
Hodnocení:
8 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 30 minut
PT20M
Vaření 0:20
Česká

Ingredience

    • 300 g brambor, oloupaných a v celku
    • 500 g loupané pohanky
    • 50 g sádla + trocha na pekáček
    • 2 cibule, nakrájené nadrobno
    • 5 stroužků česneku, drcených
    • 150 g vařeného uzeného masa
    • sůl

Příprava jídla

1 Brambory a pohanku uvařte zvlášť ve vodě. Brambory doměkka, pohanku svařte, až začne připomínat kaši. Nesmí však být rozvařená.

2 Troubu rozehřejte na 180 °C. Mezitím opečte na sádle nakrájenou cibulku dosklovita. Uvařené brambory trochu rozšťouchejte a smíchejte je s pohankovou kaší. Přidejte česnek, opraženou cibulku a na kousky nakrájené uzené maso. Vše důkladně promíchejte a osolte.

3 Pekáček či zapékací mísu vymažte sádlem a směs do něj rovnoměrně rozprostřete. Pečte ve vyhřáté troubě asi 20 minut nebo až povrch lehce zrůžoví.

NĚCO NAVÍC

Kontrabáš si vybrala jako zamilované jídlo svého kraje Petra Pospěchová, gastronomická novinářka a autorka Regionální kuchařky. „Valašsko mám zaryté pod kůží – jako holka jsem trávila spoustu času ve Vizovicích u babičky a tety, dneska se zase vracím za kamarády do Klobouk. Krajina i lidé jsou tu v něčem přímočaří a trochu syroví, ale obojí si zamilujete. A platí to i o jídle,“ prozrazuje Petra.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Kyselica

Pečený uzený vepřový bok s přesbidlem

Paprikáč s noky

Vdolečky

Přidat komentář