Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Králík na smetaně à la zajíc podle Viléma Vrabce

Klasika, která tady nesměla chybět! Když ji doplníte bezlepkovým knedlíkem nebo bramborem, mohou si na naší moderní verzi pochutnat i celiaci.

Vydání: 2013/10
Autor:
Hodnocení:
31 (hlas)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do hodiny
PT1H
Pečení 1:00
Maso Česká

Ingredience

    • 4 očištěné porce králíka 
    • 100 g slaniny
    • sůl a špetka cukru
    • 3 kuličky jalovce
    • 100 g másla nebo sádla
    • 300 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer), nakrájené na plátky
    • 50 g cibule, nakrájené na plátky
    • 1/2 biocitronu
    • 12 kuliček pepře, 6 kuliček nového koření 
    • 1 bobkový list, trocha tymiánu 
    • 600–700 ml vývaru z králičích kostí (hlavy) nebo drůbežího vývaru
    • cca 250 ml smetany ke šlehání 
    • houskový knedlík (recept na kynutý viz Něco navíc) k podávání

Příprava jídla

1 Předehřejte troubu na 180 °C. Králičí díly protáhněte nudličkami slaniny (tenhle krok můžete vynechat a slaninu přidat až do zeleninového základu), osolte a potřete roztlučeným jalovcem. V pekáči na tuku (teď můžete přidat slaninu) zpěňte kořenovou zeleninu, cibuli a najemno nastrouhanou citronovou kůru s pepřem, novým kořením, bobkovým listem a tymiánem. (Koření a bylinky můžete zavázat do kousku gázy a přidat až s masem, lépe se pak vyndavají.) 

2 Do základu vložte připravené porce králíka a zvolna upečte v troubě doměkka, trvá to asi 50 minut až hodinu. Porce masa obracejte, podle potřeby podlévejte vývarem. Měkké maso vyjměte, dejte do kastrolu a odložte na teplé místo.

3 Šťávu se zeleninou trochu poduste, vylovte bobkový list, tymián a co nejvíc kuliček koření. Vlijte smetanu a rozmixujte, podle potřeby nařeďte vývarem. Omáčku okyselte citronovou šťávou, případně dosolte či doslaďte. Proceďte na králíka do kastrolu a dobře prohřejte. Podávejte s houskovým knedlíkem.

NĚCO NAVÍC
Na kynutý knedlík do mísy nalijte 250 ml mléka a oslaďte 2 lžičkami krupicového cukru, nadrobte do něj 30 g čerstvého droždí, posypte 2 lžícemi polohrubé mouky, zamíchejte a nechte v teple pod utěrkou vzejít kvásek. Pak do něj vmíchejte 2 vejce o pokojové teplotě, 2 lžičky soli a postupně přisypte cca 300–400 g hrubé a 300–400 g polohrubé mouky, aby vzniklo tužší vláčné těsto (možná nespotřebujete všechnu mouku). Těsto poprašte moukou a nechte hodinu kynout přikryté utěrkou. Do těsta zapracujte 2 housky, nakrájené na kostičky, rozdělte ho na 3–4 díly a vytvarujte šišky. Nechte je 15 minut stát na pomoučněném válu a pak je vařte na pařáku 14 minut bez obracení. Uvařené knedlíky propíchejte špejlí a nakrájejte nití na plátky.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Králičí karbanátky

Obalované králičí řízky

Králík na jablkách

Česká kuchyně – maso a spol.

Přidat komentář