Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Křepelky dušené na cibuli se šafránem a cizrnou

Křepelky dušené na cibuli se šafránem a cizrnou

Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4173 kcal
Bílkoviny 127 g
Sacharidy 600 g
Tuky 122 g
Vláknina 49 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Senzační a jednoduchá úprava, ve které se jemné maso skvěle uplatní. Díky exotickému koření a cizrně dostane pokrm zajímavý orientální šmrnc.

Suroviny

šafrán 5 ks
olivový olej 60 ml
nakrájená na plátky
česnek 4 stroužky
na tenké plátky
1 ČL
semínka kardamomu drcený
oregano 1 ČL
6 ks
křepelky kuchyňsky upravené, svázané nohy
sůl a pepř
čerstvě namletý
cizrna 250 g
z konzervy, scezená a propláchnutá
mrkev 4 ks
očištěná a nakrájená našikmo
oregano hrst
tymián 8 snítek
vývar kuřecí 300 ml

Postup

1

Šafrán nejdřív v malé pánvičce lehce opražte, stačí necelých 30 sekund. Pak podrťte v hmoždíři a v misce zalijte 60 ml vroucí vody. Nechte louhovat alespoň 1 hodinu (barva a aroma ještě zintenzivňuje po dalších 12 hodin).

2

Troubu předehřejte na 160 °C. V kastrolu vhodném do trouby na části oleje opékejte cibuli a česnek 8–10 minut dosklovita. Přidejte kardamom a sušené oregano a míchejte ještě minutu. Vyjměte z pánve a odložte.

3

Křepelky osolte a opepřete. Do uvolněného kastrolu přidejte zbylý olej a opékejte křepelky dočervena ze všech stran, trvá to asi 10–12 minut.

4

Do pánve vraťte cibuli, přidejte cizrnu, mrkev a zbylé bylinky a koření. Zalijte vývarem a 2–3 lžícemi šafránového nálevu (podle chuti). Přiveďte k varu, ztlumte , přiklopte a v troubě předehřáté na 160 °C duste 60–90 minut, až bude maso měkké.

5

Hotovou šťávu dochuťte pepřem a solí a přimíchejte citronovou šťávu. Ihned podávejte, nejlépe s křupavou bagetou.

NĚCO NAVÍC

Ještě lepší je namočit 150 g suché cizrny přes noc do vody. Pak scedit a přidat spolu s mrkví. Krásně nasákne chutěmi z vypečené šťávy.Kuchyňskou úpravou se rozumí křepelka oškubaná, zbavená vnitřností, bez hlavy a pařátů. Dále očištěná a případně svázaná stehýnka a křidýlka podvléknutá dolů. Tedy kousek čistý a upravený tak, aby se s ním dalo okamžitě začít vařit.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/2

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč