Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Křupavé placky & pesto z máty

Lahodné placky podávejte jako předkr nebo originální přílohu!

Vydání: 2015/8
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut
+ odpočinutí
PT10M
Opékání 0:10
Chléb a pečivo

Ingredience

    • 300g hladké mouky z tvrdé pšenice nebo hladké mouky 00 (viz Něco navíc) + na vál
    • 3 lžičky kypřicího prášku do pečiva
    • 2 lžíce panenského olivového oleje
    • 2 hrnky nastrouhaného sýra halloumi
    • 1 hrnek nasekaných mátových listů + celé na ozdobu
    • vločková sůl k podávání a na ozdobení

    NA MÁTOVÉ PESTO

    • 1/2 hrnku nasekaných mátových listů
    • 1/2 hrnku nasekané zelené nati z jarních cibulek
    • 180ml extra panenského olivového oleje
    • 2–3 stroužky česneku, drcené
    • hrubá mořská sůl a nahrubo drcený barevný pepř

     

Příprava jídla

1 V misce smíchejte všechny přísady na pesto, zakryjte potravinářskou fólií a odložte (nikoli do chladničky – máta nemá ráda zimu a mohla by zčernat).

2 Ve velké míse velmi dobře propracujte mouku s kypřicím práškem, olivový olej, sýr, 250ml vroucí vody a většinu nasekané máty. Vypracujte hladké těsto a nechte ho 15 minut odpočívat. Mísu zakryjte, aby těsto na povrchu neosychalo.

3 Potom těsto rozdělte na 8 stejných dílů. Na lehce pomoučněném vále každý díl postupně rozválejte na tenkou dlouhou placku. Pokud by se vám těsto trhalo nebo lepilo, vyválejte ho mezi dvěma archy pečicího papíru či potravinářskými fóliemi. Důležité je, aby byly vyválené placky tenké, nemusejí být stejně velké a pravidelné. Povrch posypte dalšími mátovými lístky a ty ještě zlehka zaválejte do těsta. Nakonec placky potřete troškou pesta.

4 Pečte postupně na středně rozpáleném grilu, grilovací nebo velké nepřilnavé pánvi po obou stranách dozlatova a dokřupava, trvá to 1–2 minuty. Upečené placky potřete znovu pestem a posypte vločkami soli. Podávejte se zbylým pestem k namáčení. 

NĚCO NAVÍC

Na chlebové placky je nejlepší jemně mletá mouka z tvrdé pšenice neboli semoliny. Můžete použít třeba mouku na focacciu či pizzu, kterou koupíte v prodejnách s italskými specialitami. Pokud ji neseženete, upečte je z naší hladké dvojnulky. 

NĚCO O MÁTĚ

  • Máta je jednou z nejdéle pěstovaných vytrvalých bylinek. Byla známá už ve starém Egyptě a od těch dob se usídlila nejen v kuchyních, ale také v lékařských a kosmetických laboratořích.
  • Její použití v kuchyni je ze všech bylinek nejuniverzálnější – skvěle se uplatňuje v pokrmech všech světových kuchyní, teplých i studených, sladkých i slaných. 
  • Ze všech druhů máty je pro naše zdraví nejprospěšnější silně aromatická máta peprná, která přináší úlevu při poruchách trávení, nachlazení a bolestech hlavy. 
  • Druhů máty a jejích hybridů vzniklých křížením je celá řada. U nás se setkáme s přibližně třiceti druhy, z nichž nejrozšířenější je máta peprná, která vyniká svěží ostrou chutí. Kromě běžných druhů můžete stále častěji narazit na hybridy vonící po čokoládě, banánech, jahodách, citronu atd. Liší se tvarem i velikostí lístků, ale spolehlivě je poznáte, když je promnete mezi prsty a přivoníte. V receptech můžete jednotlivé druhy zaměňovat nebo naopak využívat jejich příchuť k podtržení chutě konkrétního jídla. 
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Melounový salát s mátou & fetou

Mátová omáčka s citronovou šťávou

Citronový krém

Mátový chlebíček s borůvkami

Tabbouleh s mátovým labne

Přidat komentář