Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Květáková polévka s parmazánem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
1.8/5 Počet hodnocení: 5
Do hodiny Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1668 kcal
Bílkoviny 71 g
Sacharidy 113 g
Tuky 107 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Záliba v krémových polévkách se připisuje Vlastovi Burianovi. Náš modernizovaný recept spojuje stejnojmennou polévku od Sandtnerové s postupem od Františka Dřevikovského.

Suroviny

květák 1 hlava
sůl
vývar zeleninový 1,5 l
nebo voda
nejlépe hříbků, přeedem namočených a slitých
mléko 100 ml
kořenová zelenina 50 g
mrkev, celer, petržel – vše na tenké nudličky
hrubá, pšeničná
strouhaný
petrželka
čerstvá, nasekaná

Postup

1

Květák očistěte, listy nevyhazujte, omyjte vše v osolené vodě. Květák rozdělte na růžičky, spolu s listy je vložte do vroucího vývaru či mírně osolené vody. Uvařte je nepříliš doměkka. Odeberte 1/2 růžiček, vyhoďte listy.

2

Mezitím povařte houby v mléce doměkka a sceďte je, mléko uschovejte. Také připravte v pánvičce na středním ohni z másla a mouky světle žlutou jíšku, trvá to cca 2 minuty a je třeba směs míchat.

3

Vývar i se zbylým květákem zahustěte připravenou jíškou, umixujte dohladka. Přilijte dle chuti 1 lžíci či všechno mléko z vaření hub. Vsypte kořenovou zeleninu, krupici, dosolte. Povařte 20 minut, občas promíchejte. Pak v polévce prohřejte i odložený květák, těsně před podáváním vmíchejte ve smetaně prošlehaný žloutek, parmazán a muškátový květ dle chuti. Zdobte hříbky a petrželkou.

NĚCO NAVÍC
Lze použít i 2 nakrájené čerstvé hříbky podušené na troše másla.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/9

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč