Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Kynuté borůvkové knedlíky

Klasika podle receptu šéfkuchaře Jaroslava Sapíka, mistra české kuchyně.

Vydání: 2017/7
Autor:
Hodnocení:
3 (hlasy)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Do 20 minut
+ kynutí
PT15M
Vaření 0:15
Česká

Ingredience

    • 500 g polohrubé mouky
    • 1 lžička krupicového cukru + trocha na posypání
    • droždí
    • 1 lžička soli
    • 42 g čerstvého droždí
    • 250 ml mléka, vlažného
    • 1 vejce
    • cca 0,5 l borůvek

    K PODÁVÁNÍ

    • rozpuštěné máslo, na polití
    • měkký tvaroh ve vaničce či oslazená zakysaná smetana a/nebo na másle opražená strouhanka a moučkový cukr

Příprava jídla

1 Do mísy dejte mouku, sůl, cukr a vše promíchejte. Udělejte do směsi důlek a rozdrobte do něj droždí. Posypte trochou cukru, přilijte část mléka a nechte vzejít kvásek. Poté přilijte zbylé mléko, přidejte vejce a vypracujte těsto. Nechte na teplém místě kynout zhruba 30 minut.

2 Vykynuté těsto rozdělte na 6 dílů, každý vyválejte na placičku a naplňte borůvkami, vytvarujte do knedlíku a nechte 15 minut kynout. Poté knedlíky vložte do vroucí osolené vody (vařte je 3–5 minut z jedné a 3 minuty z druhé strany) nebo je uvařte v páře, trvá to zhruba 15 minut. Knedlíky po uvaření mírně natrhněte nebo propíchejte vidličkou, aby z nich vyšla pára a nesrazily se.

3 Knedlíky podávejte přelité máslem s tvarohem nebo oslazenou zakysanou smetanou jako Jaroslav Sapík nebo jako my, posypané opraženou s moučkovým cukrem.

NĚCO NAVÍC

Pokud budete knedlíky plnit mraženými borůvkami, nechte je kynout déle, nebo dejte knedlíky kynout do mírně (na 30–40 °C) vyhřáté trouby. Mražené ovoce totiž zpomaluje kynutí!

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Ricottové gnocchi se zabaglione a malinami

Tvarohové knedlíky s jahodami ze Savoye

Varenyky

Křupavé taštičky won ton s blumami a vanilkovou omáčkou

Knedlíky s meruňkami z pohankového těsta

Přidat komentář