Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kynuté jemné a vláčné buchty bez lepku
Kynuté jemné a vláčné buchty bez lepku
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kynuté jemné a vláčné buchty bez lepku

3.6/5 Počet hodnocení: 33
Více než hodinu Pro zkušené Na cca 12–14 kusů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5263 kcal
Bílkoviny 61 g
Sacharidy 877 g
Tuky 182 g
Vláknina 54 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Bezlepkové kynuté buchty, které nerozeznáte od klasických? Ano! Jediné, co potřebujete, je fantastické kynuté těsto, o kterém byste po prvním ochutnání v žádném případě neřekli, že je bezlepkové. Navíc z něj klidně můžete připravit nejen buchty, ale také umotat vánočku, skořicové šneky či makový nebo ořechový závin.

Suroviny

droždí čerstvé 20 g
mléko 100 ml
vlažné
Na těsto
mouka bezlepková 450 g
Schär Mix B
najemno nastrouhaná
sůl 1 špetka
kypřicí prášek do pečiva 5 g
bez lepku
mléko 250 ml
rum 1 PL
tuzemák
majonéza 100 g
nebo její rostlinná alternativa, o pokojové teplotě
rozpuštěné, na vymazání formy (nebo rostlinný margarín Alsan)
Na náplň
mák mletý 150 g
mléko 100 ml
horké
rum 1 PL
tuzemák
mletá
švestková povidla 2 PL
nebo meruňkový džem
nebo podle chuti
Na potření a dokončení
nebo rostlinný margarín Alsan
rum 2 PL
tuzemák
meruňkový džem 1 PL
na pocukrování

Postup

1

Droždí rozdrobte do vlažného mléka v hrnku, přidejte cukr, promíchejte a na teplém místě nechte vzejít kvásek.

2

V míse (můžete použít i robot) promíchejte mouku, citronovou kůru, sůl a kypřicí prášek. V kastrůlku zahřejte mléko s tuzemákem, krupicovým a vanilkovým cukrem, promíchejte, aby se cukry rozpustily, a nechte zchladnout na cca 30°C. Poté do směsi zašlehejte vidličkou majonézu.

3

Tekutinu přilijte k moučné směsi a uhněťte polotuhé, vláčné, lepivé těsto. Mísu zakryjte víkem nebo přetáhněte potravinovou fólií a nechte těsto kynout cca 45 minut na teplém místě nebo lépe 4 hodiny v lednici.

4

Připravte si náplň. Mák v rendlíku přelijte horkým mlékem, přidejte tuzemák, skořici a krátce povařte. Vmíchejte povidla nebo džem, oba cukry a nechte vychladnout.

5

Troubu předehřejte na 210 °C. Pečicí nádobu vymažte tukem. Těsto rozdělte na 12–14 kousků, z každého vytvarujte v dlani nebo na pomoučněné ploše placičku,
do středu dejte cca 2 lžičky makové nápl- ně a zabalte. Buchty skládejte do pekáčku spoji dospodu, ponechte mezi nimi cca 1cm volného místa z každé strany. Nechte je asi 20 minut dokynout. V misce promíchejte rozpuštěný tuk, tuzemák a meruňkový džem a buchty směsí potřete.

6

Pečte cca 15 minut při 210°C s párou, pak snižte teplotu na 180°C a dopékejte bez páry cca 15 minut. Pokud se buchty připékají, zakryjte je alobalem. Nechte je zchladnout v pečicí nádobě 10 minut na mřížce, poté je vyjměte a nechte na mřížce volně vychladnout. Nakonec je pocukrujte.

NĚCO NAVÍC
Oproti klasickým buchtám se ty bezlepkové před pečením nenamáčejí hojně v másle, mohly by se srazit, nasáknout tukem a nebudou dobré.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/4

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč