Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Laskonky s griliášovým krémem

Po jemném křupnutí výbuch absolutní slasti!

Vydání: 2018/6
Autor:
Hodnocení:
4 (hlasy)
Náročnost: Pro zkušené
Počet porcí: Na cca 20 laskonek
Doba přípravy: Více než hodinu
+ chladnutí a rozležení
PT50M
Pečení 0:50
Cukroví

Ingredience

    • 120 g bílků
    • 60 g krupicového cukru
    • 135 g strouhaného kokosu
    • 60 g moučkového cukru

    NA ROZVAR

    • 40 g vody
    • 150 g krupicového cukru

    NA KRÉM

    • 55 g žloutků
    • 20 g krupicového cukru
    • 250 g mléka
    • 30 g hladké mouky
    • 100 g másla, změklého

    NA GRILIÁŠ

    • 80 g lískových oříšků
    • 150 g krupicového cukru (nebo 230 g hotového griliáše, prodává např. Monaco)

Příprava jídla

1 Nejdříve upečte korpusy: V robotu vyšlehejte bílky s krupicovým cukrem dotuha. Na cukrový rozvar nalijte do menšího rendlíku 40 g vody, přidejte cukr, přiveďte k varu a nechte probublávat, dokud se cukr nerozpustí a rozvar nedosáhne teploty 113–115°C. Horký rozvar tenkým pramínkem přilévejte za stálého šlehání k bílkům a šlehejte, dokud směs nezchladne na pokojovou teplotu. Nakonec do sněhu zapracujte kokos smíchaný s moučkovým cukrem.

2 Troubu předehřejte na 120°C, plech vyložte pečicím papírem. Pomocí šablony na laskonky nebo cukrářského sáčku vytvořte z hmoty na plechu oválky. Dejte je do trouby, pečte 10 minut a poté nechte 40 minut dosušit při 80°C. Hotové skořápky jdou z pečicího papíru lehce sloupnout. Nechte je vychladnout na mřížce.

3 Na cukrářský krém smíchejte žloutky s cukrem, přidejte mléko a mouku a prošlehejte. Směs přeceďte přes sítko do hrnce, přiveďte pod bod varu a za stálého míchání nechte krém zhoustnout. Hotový krém dejte do misky, přitiskněte na něj potravinářskou fólii a nechte úplně vychladnout.

Připravte griliáš. Lískové oříšky opražte nasucho na pánvi nebo v troubě při 140°C dozlatova. Promněte je v utěrce a zbavte slupek. Na pánvi nechte na mírném plameni rozpustit cukr na karamel. Jakmile dosáhne zlatavé barvy, přidejte oříšky a hmotu nalijte na plech vyložený pečicím papírem a rozprostřete tak, aby byly v jedné vrstvě. Nechte vychladnout, pak nalámejte na kousky a v robotu rozmixujte najemno.

5 Dokončete krém. Máslo vyšlehejte do světlé pěny, po částech do něj zašlehejte žloutkový krém a nakonec k němu nasypte rozemletý griliáš. Krémem naplňte cukrář- ský sáček s hladkou špičkou a spojte jím vždy dvě skořápky k sobě. Před podáváním nechte rozležet v lednici.

VIDEORECEPT:
Jak na pražení a loupání lískových ořechů?

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Buttermilk fried chicken burger

Chleba se zakysaným máslem a nakládanou mrkví

Omeleta okonomijaki

Quiche s liškami, schwarzwaldskou šunkou a šalotkami

Přidat komentář