Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Co je to griliáš a jak ho připravit?

Domácí griliáš
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Bez griliáše, tedy hmoty sestávající ze zlatavého karamelu a oříšků, se neobejde žádný cukrář. Je totiž nedílnou součástí řady klasických dezertů, jako jsou laskonky či Dobošův dort. S našimi radami snadno zvládnete připravit doma griliášový krém jako profík.

Jakmile jednou ovládnete přípravu griliáše, ručíme vám za to, že jím nebudete šetřit. Kombinace karamelu a oříšků, nejčastěji těch lískových, je totiž prudce návyková. Griliáš pozvedne každý dezert na úplně jinou úroveň.

  • Griliáš totiž vašemu dezertu přidá nejen nový chuťový rozměr, ale také další element – křupavost. A je to právě spojení a vyvážení chutí, vůní a textur, které utvoří celkový požitek z dezertu.
  • K přípravě griliáše přitom stačí jenom dvě suroviny, tedy krupicový cukr a ořechy, pánev s těžkým dnem a trochu trpělivosti. Ještě je potřeba uvést, že náš článek pojednává o tvrdém griliáši, který se následně mele či drtí a používá se do krémů či na posypky. 
  • Jaké ořechy použít na griliáš? Tradiční volbou jsou lískové oříšky či mandle, ovšem griliáš je skvělý i z vlašáků, pistácií nebo pekanových ořechů.

Zvolené ořechy je nutné nejdříve zbavit skořápek a slupek. Jak na loupání lískových oříšků se můžete podívat v našem videu. 

  1. Na pánvi nebo v troubě při 140°C nasucho opražte 80 g lískových oříšků dozlatova. Promněte je v utěrce a zbavte slupek.
  2. Na pánvi nechte na mírném plameni rozpustit 150 g krupicového cukru na karamel. Jakmile dosáhne zlatavé barvy, přidejte oříšky a hmotu nalijte na plech vyložený pečicím papírem a rozprostřete tak, aby byly oříšky v jedné vrstvě.
  3. Nechte vychladnout, pak nalámejte na kousky a pomocí výkonného mixéru rozmixujte.

Do čeho se griliáš hodí?

Griliáš je neodmyslitelnou součástí laskonek či slavného Dobošova dortu. Ovšem v luxusní záležitost promění každý pokrm, který jím vylepšíte. Zkuste jím příště posypat třeba ovesnou kaši nebo odpalované ovocné knedlíky

Související články

Autor: Martina Kojzarová

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč