Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Martinino opilé tiramisu s karamelizovanými ořechy
Martinino opilé tiramisu s karamelizovanými ořechy
Martinino opilé tiramisu s karamelizovanými ořechy , ZDROJ: Apetit
sdílet:

Martinino opilé tiramisu s karamelizovanými ořechy

4.7/5 Počet hodnocení: 7
Do hodiny Velmi snadné Na 1 nádobu o rozměrech 20 x 20 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7436 kcal
Bílkoviny 156 g
Sacharidy 249 g
Tuky 617 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tiramisu s karamelizovanými ořechy má pořádné grády. Dětem, řidičům a slabým povahám je tentokrát mlsání přísně zapovězeno. Recept jsme vyprosili od redaktorky Martiny, která touhle sladkou tečkou zvládla během své narozeninové oslavy hravě opít celou redakci. Tak nám jím zamotala hlavu, že nemůžeme jinak a připravujeme jej teď na každý večírek. 

Suroviny

Na karamelizované ořechy
pistácie 1 hrst
nejlépe blanšírované
pekanové ořechy 1 hrst
Na tiramisu
káva 500 ml
silná, černá
koňak 100 ml

Postup

1

Pistácie a pekanové ořechy vsypte do pánve, krátce opražte a pak zasypte cukrem. Na střední stupeň zahřívejte, až se cukr rozpustí a zkaramelizuje. Promíchejte, aby se jím ořechy obalily, poté je vyklopte na pečicí papír a stěrkou rozhrňte tak, aby byly pouze v jedné vrstvě. Nechte zcela vychladnout, poté nasekejte nebo nadrťte. 

2

Připravte vodní lázeň. Do hrnce vlijte trochu vody, na hrnec posaďte padnoucí žáruvzdornou mísu, která se nebude dotýkat hladiny vody, a uveďte vodu do mírného varu. Do mísy nad vodní lázní dejte žloutky a cukr a šlehejte asi 8 minut, dokud směs neztrojnásobí svůj objem. Odstavte, po částech vešlehejte mascarpone předem promíchané s marsalou. Nechte zchladnout. Smetanu ušlehejte do pevných špiček. Postupně po částech stěrkou zapracujte ušlehanou smetanu do mascarpone se žloutky.

3

Vychladlou kávu, likér a koňak vlijte do menší hlubší hranaté misky a promíchejte. Ve směsi namáčejte piškoty a skládejte je na dno cca 10cm hluboké formy o rozměrech 20 x 20 cm. Rozetřete na ně třetinu směsi s mascarpone, pomocí sítka poprašte kakaem a posypte třetinou karamelizovaných ořechů. Ještě dvakrát zopakujte. Poslední vrstvu prozatím nesypte kakaem ani ořechy. Formu s tiramisu zakryjte potravinářskou fólií a dejte do lednice chladit alespoň na 4 hodiny, nejlépe však přes noc. Těsně před podáváním posypte zbylým kakaem a zbylými ořechy.

NĚCO NAVÍC
Pokud máte rádi výzvu, připravte doma i cukrářské piškoty. 180 g bílků vyšlehejte se 180 g krupicového cukru do pevného sněhu. Velmi rychle vmíchejte 120 g žloutků a pak opatrně stěrkou zapracujte 180 g hladké mouky. Směs přendejte do cukrářského sáčku s kulatou špičkou o průměru 10 mm. Na plech vyložený pečicím papírem stříkejte cca 10 cm dlouhé pruhy. Nechte mezi nimi rozestupy, aby se vám při pečení nespojily. Poprašte moučkovým cukrem a pečte při 180 °C zhruba 8 minut.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/1

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč