Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Moravský vrabec se špenátem

Moravský vrabec je klasika všech klasik. Lahodné kousky masa, špenát s česnekem a cibulkou a bramborové knedlíky v sobě skrývají pořádnou porci nostalgie.

Vydání: 2008/10
Autor:
Hodnocení:
5 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut
PT1H30M
Pečení 1:30
Maso Česká

Ingredience

    • 400g vepřové plece, nakrájené na asi 3cm kostky 
    • 200g vepřového bůčku, bez kostí
    • 1 cibule, nakrájená nadrobno
    • 5 stroužků česneku
    • 1⁄2 lžičky kmínu
    • sůl a pepř
    • 150ml světlého piva
    • 1 lžička hladké mouky
    • případně hovězí vývar nebo voda na podlévání 

    NA ŠPENÁT

    • 400g mraženého krájeného špenátu (např. Bonduelle) 
    • 1 lžíce másla
    • 1 malá cibule, nakrájená nadrobno
    • 2 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
    • 100ml smetany ke šlehání

    K PODÁVÁNÍ

Příprava jídla

1 Do pekáčku dejte cibuli a 4 stroužky česneku, nakrájené na plátky. Maso osolte, opepřete a pokmínujte. Vložte do pekáčku, podlijte pivem, zakryjte alobalem nebo přiklopte a pečte v troubě na 200°C 40 minut. Odstraňte alobal a pečte doměkka a dočervena dalších asi 30 minut. Občas zamíchejte a podle potřeby podlijte vodou nebo vývarem. 

2 Než se maso upeče, připravte si knedlíky a špenát. Na másle zpěňte cibuli s prolisovaným česnekem, přidejte špenát, osolte, podlijte smetanou a duste přiklopené, až se rozmrazí. Když je maso téměř hotové, šťávu případně dosolte, mírně zahustěte moukou rozmíchanou v 50ml studené vody a dejte ještě na 20 minut do trouby zhoustnout. Vyjměte pekáč z trouby a vmíchejte 1 drcený stroužek česneku. Podávejte se špenátem a knedlíkem.

RADA ŠÉFKUCHAŘE

Maso bude ještě šťavnatější, když ho před vložením do trouby krátce osmahnete. Výborný špenát připravíte, když 100g protlaku podusíte na cibuli a česneku jako v základním receptu, dobře osolíte a zahustíte jíškou. Pak vmíchejte 300g povoleného mraženého listového špenátu (nebo použijte čerstvý) a už jen krátce prohřejte. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

30 špenátových receptů

Komentáře

Obrazek uzivatele
400 g špenátu (mraženého) rozhodně není porce pro 4 osoby, vyjde sotva na dvě porce. Jinak skvělý recept, děkuji.

Přidat komentář