Inspirace z gruzínské kuchyně, která miluje domácí pasty z lískových či vlašských ořechů, které běžným masovým nebo zeleninovým jídlům dodají nový rozměr. My jsme sáhli po mandlích, které skvěle ladí s dýní, mrkví i rybou.
Suroviny
Postup
Rozehřejte troubu na 180 °C (horkovzdušnou na 160 °C). Vyložte plech alobalem a potřete olejem. Rozprostřete na plech v jedné vrstvě mrkev, osolte a opepřete. Česnek ve slupce zmáčkněte plochou stranou nože a přidejte k mrkvi. Na mrkev a česnek položte dýni, pokapejte olejem, osolte a opepřete. Vložte do trouby a pečte 30–40 minut, až zelenina změkne a začne hnědnout na okrajích. Vyndejte plech a nechte směs zchladnout, troubu nevypínejte.
Mandle umelte najemno (např. v mlýnku na koření). Vymáčkněte pečený česnek ze slupky a vložte jej do sekáčku spolu s umletými mandlemi, mrkví a dýní. Rozmixujte na hladké pyré, pokud je příliš husté, zřeďte jej trochou vody.
Na ředkvičky rozpusťte med a sůl v citronové šťávě a směs ochutnejte: měla by být tak akorát sladká, kyselá i slaná. Podle chuti dolaďte, vmíchejte ředkvičky a ve směsi je obalte.
Na nepřilnavé žáruvzdorné pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje. Kůži ryby osolte a filet vložte kůží dolů do horkého oleje. Po pěti vteřinách potřeste pánví, aby se ryba nepřichytila. Opékejte 5 minut, pak na 5 minut vložte do trouby, aby se filety dopekly.
Rozdělte pyré na talíře, navrch posaďte rybu opečenou kůží nahoru. Přidejte ředkvičky a mandlové lupínky.