Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Perníkové oplatky se zmrzlinou

Inspirovali jsme se oblíbenou ruskou zmrzlinou, ale vdechli jsme jí vánočního ducha – tímhle nápadem dostanete všechny děti!

Vydání: 2017/12
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 1 litr zmrzliny
Doba přípravy: Do 30 minut
+ chlazení
PT4H
Zmrzlina

Ingredience

    NA ZMRZLINU

    • 230 g krémového sýra (Philadelphia, Buko), pokojové teploty
    • 180 ml mléka
    • 240 ml smetany ke šlehání (33%)
    • 1 lžička vanilkového extraktu
    • 1/4 lžičky soli
    • 120 g krupicového cukru
    • 3 žloutky
    • 170 g zakysané smetany

Příprava jídla

1 V mixéru rozmixujte sýr s mlékem dohladka a směs přelijte do hrnce. Přidejte smetanu ke šlehání, vanilkový extrakt, sůl a polovinu cukru. Promíchejte a na mírném plameni za občasného míchání zahřívejte, aby směs byla horká, ale nevařila se.

2 Žloutky v míse našlehejte s druhou polovinou cukru do pěny. Opatrně k nim přilijte naběračku horké mléčné směsi a zašlehejte, takto postupně do žloutků vmíchejte asi třetinu mléčné směsi. Žloutky se tak nesrazí. Pak žloutkovou směs přelijte do hrnce ke zbytku mléčné směsi, míchejte a vařte na mírném plameni asi 6 minut do zhoustnutí. Hotovo je, když na vařečce zůstává za prstem zřetelná cestička.

3 Přelijte přes cedník do čisté mísy, důkladně vmíchejte zakysanku a nechte zcela vychladit. Pak umíchejte ve zmrzlinovači.

4 Čerstvě umíchanou měkkou zmrzlinu rozprostřete do nízkého pekáčku vyloženého přesahujícím pečicím papírem a dejte do mrazáku nejméně na 4 hodiny ztuhnout.

5 Pak obsah pekáčku vyjměte s pomocí přesahujícího pečicího papíru a položte na pracovní desku. Zvolenou formičku (stejnou jako na perníkové oplatky) nahřejte v horké vodě, rychle osušte a vykrojte ze zmrzliny požadovaný tvar. Před každým vykrojením formičku opět nahřejte a osušte. Vykrojenou zmrzlinu rychle spojte s oplatkami a dejte ztuhnout do mrazáku. Vyndejte těsně před servírováním.

NĚCO NAVÍC
Oplatky můžete připravit i z kupované zmrzliny. Pokud máte zmrzlinu v papírovém kelímku, nahřejte ostrý nůž, nakrájejte ji i s obalem na silnější kulaté plátky a z nich pomocí formičky vykrájejte tvary. Nebo nechte zmrzlinu 30 minut povolit a pak ji rychle rozetřete v pravidelné vrstvě na pekáček s pečicím papírem a postupujte dále podle receptu.

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Perníčky s polevou

Brusinková bábovka s perníkovým parožím

Mrkvové muffiny se sněhovou čepicí

Vánoční dort inspirovaný Nigellou Lawson

Perníkové Vánoce

Přidat komentář