Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pletený mazanec
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 6
Více než hodinu Pro zkušené Na 16 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6857 kcal
Bílkoviny 247 g
Sacharidy 693 g
Tuky 361 g
Vláknina 79 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Efektní variantu pleteného mazance získáte, když každý kousek těsta s náplní stočíte do tenké roládky. Ty potom spletete do jednoho silného copu a upečete.

Suroviny

droždí čerstvé 25 g
mléko 250 ml
máslo 110 g
změklé
sůl 1 ČL
vejce 1 ks
nasekané
na poprášení
Na ořechovou nápň
mleté
hnědý cukr 40 g
mletá
mléko 300 ml
strouhanka 2 PL
Na makovou náplň
mléko 350 ml
mák mletý 100 g
sůl 1 špetka
krupička dětská 2 PL
švestková povidla 1 PL
rum 1 PL
lze vynechat
Na tvarohovou náplň
tučný, ve fólii
vejce 1 ks
rozinky 1 hrst
propláchnuté a okapané
krupička dětská 1 PL

Postup

1

Droždí rozmělněte v misce či hrnku se lžičkou cukru, 50 ml vlažného mléka a 2 lžícemi hladké mouky, nechte vzejít kvásek. Ve velké míse utřete změklé máslo se zbývajícím cukrem a žloutky. Na ně prosejte oba druhy mouky se solí, přilijte kvásek, zbylé mléko a prošlehané vejce (asi 2 lžíce vejce odložte na potření), promíchejte a vypracujte těsto. Přeneste ho na vál a ručně propracujte, aby bylo vláčné. Těsto vraťte do mísy, poprašte moukou, zakryjte hustě tkaným lněným ubrouskem nebo čistou utěrkou a nechte na teplém místě aspoň 1 hodinu kynout na dvojnásobný objem.

2

Mezitím si připravte náplně:

OŘECHOVÁ
V nepřilnavém rendlíku rozehřejte máslo, přidejte ořechy a krátce je zvolna osmahněte. Vsypte cukr a skořici, míchejte, než se cukr začne tavit. Pak zalijte mlékem a přiveďte k varu. Přisypte strouhanku a za stálého míchání zvolna vařte do zhoustnutí.

MAKOVÁ
V rendlíku zahřejte mléko, přimíchejte mák, osolte a zvolna vařte asi 5 minut. Postupně vmíchejte krupičku a za stálého míchání vařte dalších 10 minut, aby směs zhoustla. Před koncem vaření vmíchejte povidla a rum dle chuti.

TVAROHOVÁ
V míse utřete tvaroh s cukrem, vmíchejte ostatní přísady.

3

Vykynuté těsto vyklopte na pracovní plochu a rozdělte na tři díly. Roztáhněte je na prameny dlouhé zhruba 30 cm a válečkem je rozválejte na pláty o šíři asi 10cm. Podélně středem rozložte na každý jednu náplň, přes ni přeložte okraje těsta z jedné i z druhé strany, aby se překrývaly, svrchu je přitiskněte a konce seštípněte. Naplněné prameny opatrně pokládejte rovnoběžně vedle sebe (s mírnými rozestupy) na arch pečicího papíru, zakryjte je utěrkou a nechte 15 minut odpočívat. Pak prameny spleťte do copu a opatrně ho i s papírem přeneste do pekáče, zakryjte čistou utěrkou a nechte ještě asi 30 minut kynout. Mezitím předehřejte troubu na 165°C.

4

Cop opatrně potřete odloženým vejcem, posypte mandlemi a vložte do vyhřáté trouby. Až těsto začne zlátnout, snižte teplotu na 160°C a pečte celkem asi 45 minut. Vychladlé zlehka pocukrujte, nakrájejte a podávejte.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/4

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč