Efektní variantu pleteného mazance získáte, když každý kousek těsta s náplní stočíte do tenké roládky. Ty potom spletete do jednoho silného copu a upečete.
Suroviny
Postup
Droždí rozmělněte v misce či hrnku se lžičkou cukru, 50 ml vlažného mléka a 2 lžícemi hladké mouky, nechte vzejít kvásek. Ve velké míse utřete změklé máslo se zbývajícím cukrem a žloutky. Na ně prosejte oba druhy mouky se solí, přilijte kvásek, zbylé mléko a prošlehané vejce (asi 2 lžíce vejce odložte na potření), promíchejte a vypracujte těsto. Přeneste ho na vál a ručně propracujte, aby bylo vláčné. Těsto vraťte do mísy, poprašte moukou, zakryjte hustě tkaným lněným ubrouskem nebo čistou utěrkou a nechte na teplém místě aspoň 1 hodinu kynout na dvojnásobný objem.
Mezitím si připravte náplně:
OŘECHOVÁ
V nepřilnavém rendlíku rozehřejte máslo, přidejte ořechy a krátce je zvolna osmahněte. Vsypte cukr a skořici, míchejte, než se cukr začne tavit. Pak zalijte mlékem a přiveďte k varu. Přisypte strouhanku a za stálého míchání zvolna vařte do zhoustnutí.
MAKOVÁ
V rendlíku zahřejte mléko, přimíchejte mák, osolte a zvolna vařte asi 5 minut. Postupně vmíchejte krupičku a za stálého míchání vařte dalších 10 minut, aby směs zhoustla. Před koncem vaření vmíchejte povidla a rum dle chuti.
TVAROHOVÁ
V míse utřete tvaroh s cukrem, vmíchejte ostatní přísady.
Vykynuté těsto vyklopte na pracovní plochu a rozdělte na tři díly. Roztáhněte je na prameny dlouhé zhruba 30 cm a válečkem je rozválejte na pláty o šíři asi 10cm. Podélně středem rozložte na každý jednu náplň, přes ni přeložte okraje těsta z jedné i z druhé strany, aby se překrývaly, svrchu je přitiskněte a konce seštípněte. Naplněné prameny opatrně pokládejte rovnoběžně vedle sebe (s mírnými rozestupy) na arch pečicího papíru, zakryjte je utěrkou a nechte 15 minut odpočívat. Pak prameny spleťte do copu a opatrně ho i s papírem přeneste do pekáče, zakryjte čistou utěrkou a nechte ještě asi 30 minut kynout. Mezitím předehřejte troubu na 165°C.
Cop opatrně potřete odloženým vejcem, posypte mandlemi a vložte do vyhřáté trouby. Až těsto začne zlátnout, snižte teplotu na 160°C a pečte celkem asi 45 minut. Vychladlé zlehka pocukrujte, nakrájejte a podávejte.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 40x povidla a co s nimi!(40 receptů)
- Nejlepší mazanec pro každého: kynutý, tvarohový i mandlový(11 receptů)