Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Plněné krůtí prso se slaninovým kabátkem
Plněné krůtí prso se slaninovým kabátkem
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Plněné krůtí prso se slaninovým kabátkem

5/5 Počet hodnocení: 2
Více než hodinu Snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 16946 kcal
Bílkoviny 517 g
Sacharidy 173 g
Tuky 1561 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

S krůtím prsem naplněným bylinkovou nádivkou a oděným do rafinovaného splétaného slaninového kabátku naděláte při slavnostním obědě pořádnou parádu. Jako přílohu můžete podávat bramborové čtverečky a karamelové šalotky s kapustičkami. 

Suroviny

olivový olej 1 PL
2 nakrájené nadrobno, 2 nakrájené na plátky
česnek 1 stroužek
fenyklová semínka 1 ČL
lehce podrcená
nejlépe bylinkových (v krajní nouzi použijte vinnou), vymačkaných ze střívek
strouhanka 100 g
z čerstvého pečiva
petrželka 2 PL
hladkolistá, nasekaná
rozmarýn 1 ČL
čerstvý, nasekaný
najemno nastrouhaná z 1 citronu
vejce 1 ks
sůl
celá, viz Něco navíc
vývar kuřecí 400 ml
brusinková zavařenina 2 PL

Postup

1

V pánvi rozehřejte olej, vsypte cibuli nakrájenou nadrobno, česnek, fenykl a 5–6 minut zvolna opékejte, aby cibule změkla. Přesuňte do misky a nechte zchladnout. K cibuli přidejte klobásky, strouhanku, petrželku, rozmarýn, citronovou kůru a vejce. Řádně osolte a promíchejte.

2

Krůtí prso položte na pracovní plochu kůží dospod. Malý filet masa, který je u krůtího stehna, dejte stranou (neodřezávejte, jen jej zvedněte a položte na stranu) a do krůtího prsa udělejte v pravidelných intervalech zářezy. Prso potřete připravenou směsí a vetřete ji do zářezů. Poté přiklopte malým filetem masa.

3

Plátky slaniny rozložte na prkýnko (nebo na pracovní plochu) a tupou stranou nože po nich párkrát přejeďte – tak se trochu natáhnou a ztenčí. Poté plátky slaniny poskládejte do mřížky: postupně je skládejte jeden vedle druhého a proplétejte je zbylými, jako když děláte mřížku na koláč.

4

Troubu předehřejte na 190°C. Krůtí prso položte na připravenou slaninovou mřížku kůží dolů, zabalte je do slaniny a zformujte do válečku. Ovažte provázkem. Celý masový balíček zvažte a vypočítejte čas pečení: na každých 500 g počítejte 20 minut v troubě. Plátky cibule dejte do pekáčku a na ně posaďte zaba- lené krůtí prso tak, aby kůže schovaná pod slaninou byla nahoře. Dejte do trouby a pečte dle váhy. Až bude slanina krásně dozlatova vypečená, zakryjte celý pekáč alobalem, 30 minut před koncem pečení potřete slaninu javorovým sirupem.

5

Vyjměte z pekáčku, zakryjte alobalem a nechte prso odpočinout, než doděláte omáčku.

6

Přelijte obsah pekáčku do rendlíku (vyškrábejte ho a případně přípečky zalijte trochou vývaru a odvařte je). Přilijte víno, vývar a svařte (alespoň na polovinu, ale můžete i více), odstavte a vmíchejte brusinky. Pokud chcete, můžete omáčku ještě scedit.

NĚCO NAVÍC:
Pokud máte dobrého řezníka, požádejte ho o vykostěná krůtí prsa, která zůstanou spojená kůží. Pokud taková neseženete, kupte 2 kuřecí prsa a udělejte 2 menší rolády.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/12

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč