Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Polévka z červené řepy
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Snadné Pro 3–4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1101 kcal
Bílkoviny 27 g
Sacharidy 96 g
Tuky 66 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Špičkový rakouský šéfkuchař Albert Dschulnigg zkombinoval červenou řepu, portské víno a majoránku. Kombinace je to nevzvyklá, ovšem velmi lahodná. 

Suroviny

nakrájená na kostičky
celer ks
nakrájená na kostičky
mrkev ½ ks
nakrájená na kostičky
jablko ½ ks
kyselé, zbavené jádřince a nakrájené na kostičky
nakrájená na cca 1cm kostičky
bílé
vývar zeleninový 500 ml
kmín 1 špetka
drcený
majoránka (drhnutá) ½ ČL
sůl
pepř
čerstvě mletý
+ na ozdobení
ocet 1 ml
malinový
brusinková zavařenina 1,5 PL
nakládané brusinky
tymián
nebo jiné čerstvé bylinky na ozdobení (nemusí být)
Na křenovou pěnu
nakrájená nadrobno
křen 28 g
čerstvě nastrouhaný
bílé
vývar zeleninový 40 ml
mléko 50 ml
změklé + na opékání

Postup

1

V hrnci rozehřejte máslo, vsypte šalotky, celer, mrkev a jablko, chvíli opékejte. Přidejte řepu a krátce ji opečte, zalijte portským vínem, nechte krátce odpařit alkohol, přilijte zeleninový vývar a vsypte kmín a majoránku, osolte a opepřete. Vařte 35–40 minut pod pokličkou na středním ohni, až je řepa měkká. 

2

Mezitím na křenovou pěnu opečte v nepřilnavé pánvičce na lžičce másla doměkka šalotky s křenem, podlijte portským, přilijte zeleninový vývar a trochu mléka. Rozmixujte a protřete přes síto. Vyšlehejte do pěny se změklým máslem.

3

Až bude zelenina skoro hotová, vymíchejte v misce crème fraîche s citronem, octem, brusinkami, solí a pepřem dohladka, přidejte do polévky a už nevařte. Polévku rozmixujte, popřípadě i propasírujte přes síto. Před podáváním ozdobte na talíři čepičkou z crème fraîche, křenovou pěnou a popřípadě i bylinkami.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/8

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč