Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Pruhovaný dort

Dort zebra

Vydání: 2014/5
Autor:
Hodnocení:
23 (hlasy)
Náročnost: Pro zkušené
Počet porcí: Na 12 kousků
Doba přípravy: Do hodiny
+ Tuhnutí
PT20M
Pečení 0:20
Dort Česká

Ingredience

    • 10 vajec, pokojové teploty
    • 200 g krupicového cukru
    • 240 g hladké mouky, prosáté
    • 40 g kakaa
    • 100 ml oleje nebo rozpuštěného másla
    • 100 ml vody

    NA KRÉM

    • 5 plátků želatiny
    • 400 g bílé čokolády
    • 500 g mascarpone
    • 500 ml smetany ke šlehání (30 %)

    NA DOKONČENÍ

    • kahlúa (kávový likér) na pokapání
    • kakao na posypání
    • 150 g marcipánu (nejlépe Dr. Oetker, je pěkně bílý)

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 180 °C. Vejce vyšlehejte s cukrem do světlé pěny. Vmíchejte mouku a prosáté kakao a důkladně, ale velmi opatrně promíchejte, aby v těstě nezůstaly hrudky. Nakonec vmíchejte vodu a olej. Těsto rozdělte na dva plechy vyložené pečicím papírem a pečte každý asi 8–10 minut (těsto nepřepečte, nešlo by pak zarolovat). Nechte vychladnout.

2 Na krém: želatinu dejte do misky s vodou. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni, vmíchejte do ní vymačkanou želatinu a potom po částech mascarpone. Nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Šlehačku vyšlehejte do polotuha (měla by mít konzistenci právě uvařeného pudinku) a vmíchejte ji do krému.

3 Pláty štědře pokapejte kahlúou a potom rovnoměrně potřete krémem (část krému uschovejte na závěrečné potření dortu). Dejte chladit do lednice, jen aby krém zatuhl. Pak pláty vyndejte z lednice a každý příčně nakrájejte na 3 stejně velké obdélníky. Kraje zarovnejte.

4 Začněte rolovat: vezměte první obdélník a opatrně jej nastojato stočte do ruličky krémem dovnitř. Na konec plátu přiložte další obdelník a rolujte dál. Takto postupujte, dokud nespotřebujete všechny obdélníky. Dort v místě, kde končí poslední obdélník těsta, spíchněte špejlí. Zbylým krémem pak zahlaďte spoj a potřete jím celý dort. Dejte ho chladit.

5 Mezitím si vyválejte z marcipánu dlouhý plát (o trochu širší, než je výška dortu) a udělejte do něj ozdobné rýhy – na plát položte špejle a přejeďte je válečkem. Dort vyjměte z lednice, vytáhněte špejle z marcipánu i z korpusu a obvod dortu zabalte do marcipánu. Vršek posypte kakaem.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Dort se šlehačkou a mandlovým griliášem

Oříškové dortíky s kávovým krémem

Piškotové dezerty

Višnový trifle s piškotovými šneky

Dokonalé slavnostní dorty

Komentáře

Obrazek uzivatele
Tak nevím, no. Nepovažuji se za cukrářského začátečníka, ale to těsto teda bylo těžkej propadák. Už během přípravy se mi jeho objem zmenšil o cca polovinu (a to jsem mouku s kakaem přimíchávala opravdu coby vánkem), po rozdělení na dva malé plechy a upečení mi vznikly dva ubohé pláty silné o něco víc než papír - zavinout sice šly, ale teda výsledek rozhodně neodpovídal ilustračnímu fotu. Za mě palec dolů. Pokud máte někdo tip, kde by mohla být chyba, prosím o reakci. Samotné mi to vrtá hlavou.
Obrazek uzivatele
Dobrý den, moc děkujeme za zpětnou vazbu. Máme na tento dort již více takových ohlasů, tak ho co v nejbližší době zkusíme upéct znovu, abychom zjistili, kde je chyba. Při focení se nám povedl tak, jak vidíte na fotografii. Je to záhada.
Obrazek uzivatele
Šlehala jste opravdu celá vejce? Nedělala jste sníh?
Obrazek uzivatele
Dort je skvělý!!! Žádný problém s těstem jsem nezaznamenala, naopak je to mnohem jednodušší, když se nemusí pracně zapracovávat vyšlehané bílky. Přidala jsem asi o trochu víc vody, takže těsto bylo hodně tekuté, ale i tak bylo perfektní a dobře se rolovalo. Držela jsem se přesně receptu, jen jsem ubrala trochu cukru a místo bílé potahové hmoty použila pravý marcipán. I tak dort vypadal parádně. Díky za recept!
Obrazek uzivatele
Dort asi bude dobrý, těsto vyběhlo, jak mělo (přiznám se, že po komentářích jsem přidala lžičku sody a vejce šlehala ručně asi půl hodiny do opravdu husté pěny). Ovšem při míchání želatiny do čokolády se vytvořily hrudky a čokoláda byla okamžitě chladná, natož když jsem přimíchala Mascarpone, tak krém byl téměř studený, proto nechápu pokyn "nechejte zchladnout na pokojovou teplotu" :) Nevím, zda krém ztuhne, poté co želatina vytvořila hrudky...uvidíme... Avšak s marcipánem v množství 150g a s poznámkou "Dr.Oetker je krásně bílý" je to dobrý vtip :) Marcipán vyšel tak na půlku dortu a ani tak nebyl plát takto hrubý jako na obrázku a marcipán opravdu není bílý... Zřejmě jste mysleli fondán od Dr.Oetkera - ten je bílý a je ho více... :) Díky za recept :)

Přidat komentář