Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Sádlem vylepšené pečené kuře s bramborami & teplý červenozelný salát
Sádlem vylepšené pečené kuře s bramborami & teplý červenozelný salát
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Sádlem vylepšené pečené kuře s bramborami & teplý červenozelný salát

3.3/5 Počet hodnocení: 6
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3964 kcal
Bílkoviny 80 g
Sacharidy 405 g
Tuky 213 g
Vláknina 91 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Přidání sádla k pečenému kuřeti je trikem, který na první pohled budí podezření, ale ve skutečnosti vede k neuvěřitelně šťavnatému výsledku. Rozhodně stojí za vyzkoušení. Brambory, kapustičky a salát z červeného zelí dovádí jídlo jako stvořené k nedělnímu obědu k absolutní dokonalosti. 

Suroviny

1,5–2 kg
vepřové sádlo 120 g
hřbetní
česnek 1 palice
tymián 1 svazek
olivový olej 2 PL
sůl vločková ½ ČL
+ navíc
kůra z 1/2 nastrouhaná najemno
pepř
čerstvě mletý
drobné přílohové nebo salátové, vydrhnuté
Na salát
syrová
co nejméně zralá
olivový olej 1,5 PL
nebo jiný rostlinný olej
vinný ocet červený 1 PL
kmín 1 ČL
čerstvě podrcený
sůl
čerstvě nastrouhaný, podle chuti
petrželka
hladkolistá, nasekaná, k podávání

Postup

1

Troubu rozehřejte na 260°C či na maximum, pokud vaše trouba tolik neumožňuje. Kuře důkladně osušte zvenčí i zevnitř papírovými utěrkami. Nasekejte nadrobno sádlo a 2 stroužky odebrané z paličky česneku a obojí dohromady rozsekejte v sekáčku či tyčovým mixérem najemno. Odložte na chvilku do chladničky či mrazáku, aby sádlo mírně ztuhlo. Pak ho promíchejte s odrhnutými lístky ze 3/4 snítek tymiánu, 1 lžící olivového oleje, 1/2 lžičky vločkové soli a citronovou kůrou, opepřete.

2

Prsty uvolněte kůži na prsou a stehnech kuřete od masa. Tři čtvrtiny ochuceného sádla nasuňte pod kůži na prsa a zbývající čtvrtinu na stehna. Kuře potřete zbývající lžící olivového oleje a velkoryse osolte vločkovou solí a opepřete. Z citronu okrájejte kůru až na dužinu a nakrájejte ho na čtvrtky. Spolu se zbývajícími snítkami tymiánu ho dejte na dno velkého pekáče či na hluboký plech a promíchejte s brambůrkami.

3

Do pekáče přeneste kuře a dejte péct do trouby. Po 25 minutách snižte teplotu v troubě na 190°C, mezi brambůrky opatrně vsuňte rozdělené, ale neoloupané zbývající stroužky česneku. Pečte zhruba další hodinu, aby kůže na kuřeti byla krásně tmavě zlatá a křupavá a maso bylo propečené (teploměr zapíchnutý do nejsilnější části stehna by měl ukazovat 74°C). Přibližně 15 minut před koncem pečení přidejte očištěné kapustičky a promíchejte je s výpekem.

4

Po upečení kuře vyjměte na mřížku a nechte 15 minut odpočívat, pak naporcujte. Podávejte teplé s výpekem a vymačkanými stroužky česneku, brambůrkami a teplým zelným salátem, který připravíte mezitím.

5

Na salát nakrájejte či nakrouhejte zelí co nejvíc natenko. Řepu oloupejte a nakrájejte na sirky nebo nastrouhejte nahrubo. Totéž udělejte s hruškou, ale tu netřeba loupat. Ve velkém rendlíku rozehřejte 1,5 lžíce oleje. Vsypte zelí, řepu a hrušku, přidejte ocet, kmín, celý hřebíček a velkorysou špetku soli. Přiklopte našikmo a duste na mírném ohni asi 15 minut, aby zelenina zkřehla. Čas od času promíchejte a podle potřeby podlijte trochou vody, pokud by se směs příliš vysušila nebo se přichytávala ke dnu rendlíku. Až bude zelí hotové, odstavte. Podle chuti přidejte trochu čerstvého křenu a vmíchejte zakysanou smetanu. Dolaďte ochucení, pokud možno vyjměte hřebíčky. Podávejte posypané čerstvou petrželkou.

NĚCO NAVÍC
Syrové sádlo je tady lepší než škvařené, ale nemáte-li jinou možnost, použijte dobře vychlazené voňavé škvařené sádlo a rovnou ho smíchejte s ochucujícími přísadami.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/2

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč