Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Salát panzanella s melounem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 4
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Klasický rajčatový salát panzanella jsme obohatili o meloun, který z něj udělal letní pecku. Sladkost a šťavnatost melounu ještě více vynikne, když jej budete podávat posypaný krystalky kvalitní soli nebo i trochou chilli! Tahle varianta salátu panzanella je chuťově vynikající, o zbylou zálivku jsme se při focení přetahovali.

Suroviny

Na zálivku
meloun 200 g
vodní, výseč zbavená semen
sůl 1 ČL
česnek 1 stroužek
oloupaný a nastrouhaný najemno
hořčice hrubozrnná 1 PL
tymián 1,5 ČL
čerstvé lístky
chilli ½ ČL
vločky
pepř
čerstvě mletý
vinný ocet bílý 100 ml
olivový olej 120 ml
Na salát
pečivo 180 g
starší bílé (např. ciabatta)
olivový olej 2 PL
tymián 1,5 ČL
čerstvé lístky
meloun 500 g
dužina vodního melounu, bez semen, nakrájená na kostky
střední, masitá rajčata nakrájená na klínky
nakrájená na kostky
nakrájená na tenká kolečka
bazalka 1 hrst
malé kuličky bocconcini

Postup

1

Připravte zálivku: Na hrubém struhadle nastrouhejte dužinu z výseče melounu včetně světlé, měkčí části kůry – získat byste měli hrnek nastrouhaného melounu. Přidejte cukr a sůl a nechte chvíli odstát, pak rozmixujte.

2

Do rozmixovaného melounu přidejte česnek, hořčici, lístky tymiánu, chilli vločky, černý pepř, ocet a olej. Společně prošlehejte nebo vlijte do sklenice s uzávěrem a protřepejte, až se všechno propojí. Zálivky připravíte o něco více než je třeba – zbytek uložte k dalšímu použití do lednice, kde vydrží týden. Před použitím zálivku znovu protřepejte.

3

Předehřejte troubu na 200°C. Pečivo natrhejte na sousta a promíchejte s olivovým olejem, lístky tymiánu a troškou soli. Rozprostřete v jedné vrstvě na plech vyložený pečicím papírem a pečte 8 až 10 minut dozlatova.

4

Ve velké míse smíchejte nakrájený meloun, rajčata, okurku a cibuli, pak slijte přebytečnou šťávu, kterou meloun a rajčata pustily. Přidejte kousky pečiva a polovinu lístků bazalky. Pokapejte zhruba čtvrtinou zálivky, podle chuti můžete ještě osolit a opepřit. Přidejte mozzarellu, znovu pokapejte zálivkou a posypte zbývajícími lístky bazalky. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/8

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč