Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Srbské žebírko

Tuk dodává masu chuť. Kotlety pečte i s ním, kdo chce, odřízne si tučné části na talíři.

Vydání: 2013/12
Autor:
Hodnocení:
11 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut
PT45M
Dušení 0:45
Maso Balkánská

Ingredience

    • 2 lžíce sádla
    • 4 vepřové kotlety s kostí
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 2 červené cibule, nakrájené na plátky
    • 2 stroužky česneku, nakrájené na plátky
    • 1 červená paprika, nakrájená na nudličky
    • 1 žlutá paprika, nakrájená na nudličky
    • 1 čerstvá červená chilli paprička, zbavená semen a nakrájená na nudličky
    • 1–2 lžíce rajského protlaku
    • 500 ml drůbežího nebo hovězího vývaru
    • 1 lžíce másla
    • 1 lžíce hladké mouky
    • cukr k dochucení
    • bramborové hranolky nebo dušená rýže k podávání

Příprava jídla

1 V široké pánvi nebo kastrolu se silným dnem rozpalte sádlo. Kotlety mírně naklepejte, osolte i opepřete a opečte je po obou stranách zprudka dočervena. Vyjměte a dejte stranou. V uvolněné pánvi opékejte cibuli a česnek 4 minuty dosklovita. Přisypte papriky a chilli papričku a opékejte další 2–3 minuty. Přidejte rajský protlak, míchejte ještě minutu a pak podlijte vývarem.

2 Vraťte do pánve kotlety a duste 30 minut odklopené. V pánvičce rozehřejte máslo, přisypte mouku a míchejte jíšku asi 1 minutu, až zbělá a zpění. Vmíchejte ke kotletám a provařte 10–15 minut. Dochuťte cukrem, případně dosolte a připepřete.

3 Podávejte s hranolky nebo s rýží.

Pečené domácí hranolky

Lepší a zdravější než ty kupované.

VYPLATÍ SE VĚDĚT

  • Terminologie. Pojem kotleta se odvozuje od francouzského slova côtelette a znamená ‚žebírko‘ – odtud tedy pochází název pokrmu srbské žebírko. Francouzský termín má však původ v latinském ‚costa‘ neboli (mimo jiné) žebro.
  • Ani kousek nazmar. V kuchyni lze zpracovat témeř všechno. Kosti se hodí pod maso, nebo je uložte do mrazáku a pak je použijte k přípravě vývaru. Vašek Frič radí kosti osolit, opepřit, přidat kmín a česnek a upéct doměkka. „Pak je vezměte do ruky a okousejte z nich masíčko takzvaně na drzouna,“ říká.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Vepřová pečeně s medovou krustou

12x vepřové

Komentáře

Obrazek uzivatele
Výborné pouze vývaru je potřeba trochu více aby tam byla omáčka.

Přidat komentář