Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Steak s chřestem a holandskou omáčkou

Skvělý chřest s holandskou omáčkou posouvá hovězí steak k výšinám!

Vydání: 2015/5
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Počet porcí: Pro 2 osoby
Doba přípravy: Do 30 minut
PT10M
Vaření 0:10
Maso

Ingredience

    • 125g másla
    • 2 žloutky
    • 1 lžíce vinného octa
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • šťáva z 1 citronu
    • 200–250g drobných brambor, oloupaných nebo vydrhnutých
    • olivový olej na potření a pokapání
    • 200–300g zeleného chřestu
    • 2x 200–220g steak z roštěnce
    • vločková mořská sůl

Příprava jídla

1 Začněte holandskou omáčkou. Na mírném ohni nechte rozpustit máslo. Do malého rendlíku dejte žloutky, přilijte vinný ocet a na mírném plameni šlehejte, dokud směs nezhoustne a nebude vláčná, hladká a lesklá. Sejměte z ohně a začněte pomalu přilévat a zašlehávat rozpuštěné máslo, dokud ho nezašleháte všechno. Dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou a udržujte teplé (nad vodní lázní).

2 Brambory uvařte ve vroucí osolené vodě dopoloměkka (cca 10 minut), sceďte, dejte na plech, pokropte olejem, osolte a opečte pod grilem či v troubě při 200°C dozlatova a doměkka. Mezitím uvařte chřest doměkka (3–5 minut) a osvěžte studenou vodou.

3 Steaky osušte, nejlépe pevnými papírovými utěrkami. Pak maso potřete olivovým olejem. Pořádně rozpalte velkou železnou pánev. Vložte na ni steaky a opékejte cca 3 minuty z každé strany, aby byly středně propečené (medium) až krvavé (platí pro plátky silné 1,5cm), nebo tak dlouho, až budou podle vašich představ. Sejměte je z pánve a dejte na 5 minut odpočívat. Podávejte osolené vločkovou solí a opepřené, na nahřátých talířích s chřestem, omáčkou a s bramborami. 

 

CHŘEST

  • U chřestu je zásadně důležitá čerstvost. Čím dříve po sklizni chřest jíte, tím je sladší – to platí pro všechny varianty (bílou, zelenou i u nás exotickou fialovou),
  • Pomůcka při nákupu chřestu – čerstvý chřest se nedá ohnout, protože praskne. Podobným způsobem sice můžete zkusit oddělit dřevnaté konce, ale většinou za cenu zbytečných ztrát. 

Vše, co musíte vědět o chřestu:

Tajemství lahodného chřestu

Víte, jak poznat čerstvý chřest a jak jej správně připravit?
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Ravioly s chřestem a ricottou

Chřestová polévka s medvědím česnekem

Nakládaný chřest

Chřestový quiche

Chřestové rizoto s lososem uzeným teplým kouřem

Dva odstíny chřestu

reklama

Přidat komentář