Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Studená polévka salmorejo

Studená polévka ze žhavé Cordoby zasytí a osvěží. Na rozdíl od známějšího gazpacha stojí její chuť především na rajčatech a je doplněná plátkem šunky.

Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 30 minut
+ chlazení
P
Polévka

Ingredience

    • 1 lžička celého římského kmínu
    • 1 kg zralých šťavnatých rajčat
    • 200 g staršího světlého chleba, bez kůrky a natrhaného na kousky
    • 1 malý stroužek česneku, nasekaný najemno
    • 2 pečené papriky, oloupané a bez semínek (lze použít naložené v oleji)
    • sůl a čerstvě mletý barevný pepř
    • 1 lžíce sherry octa
    • 150 ml panenského olivového oleje + další na zakápnutí
    • 2 vejce, uvařená natvrdo a nakrájená
    • 4 plátky španělské šunky serrano
    • malá hrst nasekané petrželky

Příprava jídla

1 Rozehřejte pánev a nasucho na ní opražte římský kmín, asi 1–2 minuty. Občas pánví zatřeste, aby se kmín nespálil. Pak jej přesuňte do hmoždíře a nahrubo podrťte.

2 Oloupejte rajčata: Nařízněte vršek a spodek každého plodu do kříže, vložte do žáruvzdorné mísy a zalijte vroucí vodou. Nechte minutu stát, pak slijte a zchlaďte studenou vodou, ideálně přihoďte pár kostek ledu. Malým nožíkem rajčata oloupejte. Nakrájejte je na čtvrtky, vložte do cedníku a vymačkejte všechnu šťávu. Semínka vyhoďte, šťávu a dužinu vložte do stolního mixéru a promixujte. Přidejte natrhaný chleba a nechte chvíli stát, aby nasákl tekutinu.

3 Pak vložte česnek, papriky, sůl, římský kmín, sherry ocet a vše rozmixujte dohladka. Mixér znovu uveďte do chodu a postupně přilévejte olivový olej. Rozmixujte úplně dohladka a dokrémova. Ochutnejte a přidejte trochu soli nebo octa, je-li třeba. Zakryjte a dejte vychladit do lednice.

4 Podávejte s nakrájeným vejcem, šunkou, nasekanou petrželkou a barevným pepřem.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Kuře s čočkou a salsou verde

Tuňákové špagety alla puttanesca

Quesadilly s chorizem a cuketami

Bramborový salát s lososem a mákem

Přidat komentář