Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Osvěžte se: Nejlepší studené polévky

Osvěžte se: Nejlepší studené polévky

Polévky, které se podávají zastudena, mají většinou původ v teplých krajích. Fungují jako zdravá, lehká a chladivá svačina či večeře.

 
  • Nejznámější je patrně španělské gazpacho, tedy polévka ze syrových paprik a rajčat. V Apetitu jsme si ji oblíbili natolik, že zde najdete hned několik verzí receptu.
  • Další španělskou studenou polévkou je ajo blanco. Pochází z Andalusie a pro svoji světlou barvu je někdy nazýváno bílé gazpacho. Jeho základem jsou ale pouze mandle, česnek, olivový olej a starší bílý chléb. Zeleninu v ajo blanco nenajdete.
  • Gazpachu se tak více podobá třetí španělská studená polévka salmorejo, která pochází z Cordoby. V její chuti dominují čerstvá, zralá rajčata.

Středomořskou inspiraci nezapře ani chlazená polévka z oliv. Na balkánském poloostrově, konkrétně v Bulharsku, narazíte zcela jistě v létě na studenou okurkovou polévku zvanou tarator

Máta propůjčila hlavní chuťový akcent i cuketové chlazené polévce.  A cukety (nebo okurky – volba je v tomto případě na vás) můžete společně s hráškem použít jako základ na další chlazenou polévkou, kterou jsme nazvali zelený tekutý salát s cuketami.

Všechny jmenované polévky se připravují (téměř) bez vaření převážně z čerstvé zeleniny.

  • Odlišný typ je slavná polévka vichyssoise, jejíž hlavní ingrediencí je pórek. Polévka se nejprve uvaří a poté se zchladí. Podává se zastudena a v elegantním francouzském lázeňském městečku Vichy patřila svého času mezi noblesní předkrmy. Dnes se ve Francii podává jako jeden z chodů na svatbách
  • Další polévkou, která se ohřívá, je bylinková polévka s mandlemi. Tu můžete podávat teplou i studenou.
  • Východoevropským zástupcem v poli studených polévek je polský chlodnik. Jeho hlavní surovinou je červená řepa. Budete překvapeni, jak vás  – navzdory svému severskému původu – osvěží.

Studené polévky lze kromě zeleniny připravit i z ovoce. Pak mohou být sladké – jako například melounová polévka s jahodami. Dětem ale zrovna tuto ovocnou polévku nepodávejte, v základu jsme použili bílé víno.

Autor: Lucie Velek

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč