Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Vánoční croquembouche

Lahodný dezert opředený delikátní karamelovou krajkou promění každou příležitost v absolutně výjimečnou.

Vydání: 2018/12
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Pro zkušené
Počet porcí: Na 1 věž
Doba přípravy: Více než hodinu
+ chladnutí
PT20M
Pečení 0:20
Koláč

Ingredience

    • 250 ml vody
    • 125 g másla
    • 1 špetka krupicového cukru
    • 1 špetka soli
    • 150 g hladké mouky
    • 4 vejce velikosti L

    NA NAPLNĚNÍ

    • 500 ml smetany ke šlehání (40%)
    • 3 lžíce moučkového cukru(nebo podle chuti)
    • 4–5 lžic vaječného likéru

    NA OZDOBENÍ

    • 100 g bílé čokolády
    • 200 g krupicového cukru
    • hvězdy z fondánu či bílé čokolády

    NA DOKONČENÍ

    • 300 g krupicového cukru

Příprava jídla

Troubu vyhřejte na 190°C a plech vyložte pečicím papírem. Vodu vlijte do hrnce, přidejte máslo, cukr a sůl a přiveďte k varu. Stáhněte z plotny a za stálého míchání vsypte mouku předem prosátou přes jemné síto. Vytrvale míchejte, dokud nezískáte hladkou, jednotnou hmotu, která se odlepuje od stěn hrnce. Přesuňte do mísy robotu a za občasného promíchání nechte 10 minut chladnout. Poté po jednom přidejte vejce a vždy dobře zašlehejte. Těsto přendejte do cukrářského sáčku se širší hladkou kulatou zdobicí špičkou. Na plech stříkejte kopečky těsta o průměru zhruba 3 cm. Pomocí lehce navlhčeného prstu vždy zahlaďte špičku těsta. Vložte do trouby a pečte 20 minut dozlatova. Vypněte, otevřete troubu a nechte 15 minut chladnout. Potom spodek každé kuličky (profiterolky) propíchněte špejlí a nechte zcela vychladnout.

2 Smetanu vyšlehejte dotuha, oslaďte a vmíchejte likér. Smetanou naplňte cukrářský sáček s užší hladkou kulatou zdobicí špičkou. Tou vždy napíchněte spodek profiterolky a naplňte ji šlehačkou. Uložte do lednice.

3 Čokoládu rozpusťte nad vodní párou a namočte do ní vrcholek poloviny profiterolů. Položte na mřížku či plech vyložený pečicím papírem. Uložte do lednice.

4 Připravte karamel. 200 g cukru vsypte do pánve či rendlíku s těžkým dnem a bez míchání zahřívejte na nízkou teplotu, dokud se nerozpustí a nezmění se na světlý karamel. Opatrně do něj namočte vrcholky zbylých profiterolů. Pozor! Karamel dosahuje vysokých teplot, nepopalte se! Profiterolky nechte ztuhnout a dejte do lednice.

5 Začněte budovat věž od základu a postupně ji zužujte. Opět připravte karamel z 300g cukru a použijte ho jako lepidlo k lepení profiterolek. Střídejte profiteroly namočené v čokoládě a v karamelu. Nakonec dokončete nitkami karamelu: Rendlík s karamelem postavte blízko věže, namočte do něj vidličku, vytáhněte karamelovou nit a opřádejte. Dozdobte jedlými hvězdami.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Pomerančové minicheesecaky se sněhovou čepicí

Vánoční chlebíček

Ořechová roláda s pařížskou šlehačkou

Ovocný perník se zmrzlinou a sirupem z brandy

Velká nádhera aneb netradiční vánoční dezerty

Přidat komentář