Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Cupcake: roztomilá a delikátní zmenšenina dortu, se kterou si můžete vyhrát podle libosti

Cupcake: roztomilá a delikátní zmenšenina dortu, se kterou si můžete vyhrát podle libosti

Na první pohled se může zdát, že jsou cupcaky ozdobenou verzí muffinů. Rozdíl mezi těmito dvěma typy dezertů je však větší než jen v použití krému.

Na pečení muffinů se využívá většinou polohrubá mouka a připravuje se hutnější těsto, které během pečení nabyde do výšky a vytvoří typický zakulacený hřibovitý vršek. Muffiny jsou považovány spíše za sladké či slané pečivo vhodné ke snídani či svačině.

Cupcaky připravujeme z hladké mouky a tekutější těsta. Na dozdobení se využívají krémy spolu se sladkým cukrářským zdobením. Vzhled cupcaku je slavnostní a je skutečně podobný miniatuře dortu. Proto jej můžeme ochutnat na svatbách, oslavách či jiných společenských akcích.

  • Papírové košíčky plníme těstem pouze do poloviny. Cupcaky lze také doplnit o překvapení uvnitř, od čerstvého ovoce po džemy, čokoládové či jiné krémové náplně.

Překvapivě dlouhá tradice

Mnoho z nás si cupcaků všimlo teprve nedávno. Přestože v Čechách jsou tyto dortíčky spíše novinkou, jejich historie sahá daleko do minulosti.

První dochovaný recept na cupcake pochází z roku 1796 a objevil se v knize americké kuchařky Amelie Simmonsové. Svého pojmenování se však dočkaly až v roce 1828 v kuchařce Elizy Leslie, která je nazvala cupcake pro jejich netradiční přípravu.

Dortíky se skutečně pekly v malých hrníčcích (anglicky cup). Díky tomu si získaly svou přízeň, jejich příprava byla mnohem rychlejší než u klasického velkého dortu, a přesto si chuťové pohárky přišly na své.

Těsto na cupcakes

Základní těsto na cupcaky se dá jednoduše obměňovat. Oblíbené jsou i zmenšené verze známých a proslulých dezertů, takže se můžeme setkat i s tiramisu, brownies či banana bread cupcaky. Častým ozvláštněním těsta bývá přidání například celé jahody do středu košíčku, lžičky arašídového másla nebo čokoládové pomazánky.

Recept na základní těsto si můžete vylepšit podle svých preferencí. Cupcakes pak můžete vyšperkovat originálním krémem i zdobením.

Na 12 větších, či 24 menších dortíků budete potřebovat:

  • 240 g hladké mouky
  • 200 g krupicového cukru
  • 1/4 ČL jedlé sody
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 170 gramů změklého másla
  • 3 bílky
  • 3 ČL vanilkového extraktu
  • 120 ml zakysané smetany
  • 120 ml mléka.

Postup přípravy: Promíchejte v míse mouku, cukr, jedlou sodu a kypřící prášek. Přidejte měkké máslo, bílky, vanilku a mléko se smetanou. Míchejte opatrně, ingredience se mají spojit v pospolitý celek, ale nikoli přešlehat. Poté těsto rozdělte do připravených muffinových formiček a vložte do trouby předehřáté na 170 stupňů Celsia. Na pečení cupcaky potřebují 18 až 20 minut. Před zdobením nechte vychladnout.

Krém na cupcake

Zdobení krémem dodá cupcaku na originalitě, ale především pozvedne jeho výslednou chuť. Nejvíce se využívají krémy máslové a z krémového sýry (mascarpone, lučina, sýr Philadelphia).

Jak krém ochutit je na vás, a je opravdu z čeho vybírat. Pro začátek doporučujeme vyzkoušet klasický čokoládový krém či ganache, smetanový, ovocný (malinový, jahodový, borůvkový,..), či karamelový krém. Pokud chcete přidat něco ostřejšího, rum, brandy či whiskey se budou jistě hodit.

Krém je možné ozdobit čerstvým či mrazem sušeným ovocem, čokoládovými pecičkami, praženými oříšky, griliášem, barevnými posypkami či tématickými ozdobami (velikonoční kuřátka z marcipánu, čokoládová vajíčka, vánoční perníčky, apod.).

Potřebné pomůcky na cupcakes

  • Těsto pečte v papírových či silikonových košíčcích, vhod přijde i plech na muffiny.
  • Zmrzlinová lžíce značně usnadní plnění košíčků.
  • Krém vyšlehaný ručním šlehačem či robotem nechte 15 minut ztuhnout v lednici. Hotový krém dejte do cukrářského sáčku s libovolnou špičkou.

Blízký příbuzný, mug cake

Velice podobný cupcaku či muffinu je i mug cake. Ten se připravuje přímo v hrnečku, a to v mikrovlnné troubě. Příprava je velice rychlá, pečení v mikrovlnné troubě zabere 5 minut.

Rozhodně se ale nejedná o sváteční dezert, spíše o rychlou dobrotu či snídani. Přeci jen se ale chutí nevyrovná klasicky upečenému cupcaku.

Zdroj informací: časopis Apetit

Skryt pre seznam
Autor: hana.kovarikova

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč