Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.4/5 Počet hodnocení: 12
Do hodiny Snadné Na 16 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8777 kcal
Bílkoviny 81 g
Sacharidy 1403 g
Tuky 283 g
Vláknina 40 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Lamingtonky jsou australský dezert: čtverečky těsta obalené v čokoládě a následně kokosu, někdy uprostřed protřené džemem. Tyhle vánoční nejsou v čokoládě, zato mají navíc šlehačku, a pokud se vám podaří sehnat jedlé třpytky nebo třpytivý prášek, zazáříte s nimi, kamkoli je donesete!

Suroviny

Na těsto
máslo 165 g
změklé + další na vymazání formy
z jednoho citronu, najemno nastrouhaná
vejce 3 ks
vanilkový extrakt 1 ČL
kypřicí prášek do pečiva ¾ ČL
Na náplň
smetana 100 ml
ke šlehání
vaječný likér 50 ml
Na obalení
džem 160 g
ideálně třešňový, nebo malinový bez semínek
kokos 125 g
strouhaný
koktejlové třešně 12 ks
lze nahradit kandovanými
červené třpytky lze vynechat

Postup

1

Troubu předehřejte na 180°C a formu na muffiny vymažte máslem (celkem potřebujete 16 muffinů).

2

Máslo, cukr a citronovou kůru dejte do mísy a vyšlehejte do světlé nadýchané pěny. Po jednom zašlehejte vejce a nakonec vanilku. Vmíchejte mouku s kypřicím práškem a těsto rozdělte do muffinových formiček. Pečte je 15–18 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá, zároveň by měly jít snadno odloupnout od stěn. Opatrně je vyjměte a nechte na mřížce vychladnout.

3

Mezitím dejte džem na obalení do malého rendlíku, přidejte 5 lžic vody a provařte, aby se džem rozpustil. Vařte asi 2 minuty a poté vlijte do mělké misky. Nechte 5 minut zchladnout. Kokos vsypte na talíř.

4

Smetanu, likér a cukr na náplň vyšlehejte do měkkých špiček. Vroubkovaným nožem skrojte vypouklé vršky muffinů a muffiny lehce ve středu vydlabejte. Náplň rozdělte do vydlabaných důlků a zakryjte kouskem skrojku.

5

Muffiny dejte na 10 minut do mrazáku, potom je obalte v teplém džemu a následně v kokosu. Lamingtonky na závěr ozdobte třešněmi (podle možností obalenými v červených jedlých třpytkách).

NĚCO NAVÍC
Pokud vám zbude upečené těsto, může se hodit na triffle nebo nějaký jiný dezert do skleničky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/12

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč