Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Vánoční trifle

Na tenhle nadpozemsky dobrý dezert se zaručeně chytne i Ježíšek!

Vydání: 2013/12
Autor:
Hodnocení:
8 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 6-8 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
+ chlazení
PT10M
Vaření 0:10
Pohár Britská

Ingredience

    • 875 ml plnotučného mléka
    • 8 žloutků z velkých vajec
    • 75 g krupicového cukru
    • 3 zarovnané lžíce kukuřičného škrobu
    • špetka soli
    • 1 lžíce másla
    • 1 lžička vanilkového extraktu

    NA MALINY & PIŠKOT A NA OZDOBU

    • 4 hrnky mražených malin (asi 400 g)
    • 2 lžíce malinového džemu
    • 2 lžíce krupicového cukru
    • 100 ml čerstvě vymačkané pomerančové šťávy + 1 lžička strouhané kůry
    • 80 ml grand marnier nebo brandy
    • 450 g citronové babety nebo jiného piškotu, nakrájené na 1,5cm plátky
    • 500 ml smetany ke šlehání (min. 33%)
    • 3 lžíce moučkového cukru
    • 1 granátové jablko, vyloupaná semínka

Příprava jídla

1 Nejdříve uvařte krém. Do hrnce vlijte mléko a přiveďte ho takřka k varu. Mezitím prošlehejte žloutky s cukrem, škrobem a špetkou soli. Do vaječné směsi přilévejte za stálého šlehání horké mléko. Směs vlijte zpět do hrnce a za stálého šlehání zahřívejte na mírném plameni, dokud směs nezačne houstnout (pozor, ať se vám nesrazí!). Vlijte do mísy, vmíchejte máslo a vanilku, překryjte povrch potravinářskou fólií (tak se neudělá škraloup) a nechte vychladnout.

2 Maliny vsypte do hrnce, přidejte džem, cukr, pomerančovou šťávu a kůru. Zahřívejte, dokud se džem nerozpustí a maliny nepovolí. Nakonec vmíchejte alkohol. Nechte vychladnout.

3 Smetanu ušlehejte s cukrem dotuha. Na dno mísy vložte část piškotu a navrstvěte postupně část malin, krému a šlehačky a dvakrát až třikrát zopakujte. Povrch posypte semínky granátového jablka a dejte alespoň na hodinu vychladit.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Vánoční trojboj

Šlehaný hermelín se salátem a ořechy

Kuba s dvojími houbami

Losos plněný špenátem a krevetami

Koláč se zeleninou

Bramborový salát s řapíkatým celerem

Rozmáčknuté brambůrky

Luxusní kaše s pórkem

Bramborový salát s kapií

Trifle s profiterolkami a opilým ovocem

Želé trifle

Opilý čokoládový trifle

8x nebeský trifle

Vánoční pečení v Čechách i ve světě

reklama

Komentáře

Obrazek uzivatele
Dobrý den, recept jsem zkoušela již 2x, potřebovala bych upřesnit, na kolik stupňů zahřát krém, aby se nesrazil. Poprvé se mi bohužel srazil. Do jaké konzistence má krém zhoustnout? Přijde mi řídký, po vychladnutí má být tuhý? Děkuji za rady.
Obrazek uzivatele
Dobrý den, teplota žloutkového krému by se měla pohybovat mezi 70 a 80°C. Je opravdu důležité zahřívat žloutkový krém mírně, protože jakmile stoupne teplota výše, žloutky se začnou srážet, jak se to bohužel stalo v jednom případě Vám. Do triflu vůbec nemusí být krém tuhý, ba naopak :-)! Samozřejmě by neměl být úplně tekutý, spíše to bude konzistence řidšího pudinku. Pokud však dáváte přednost pevnějšímu pudinku, přidejte ještě trochu škrobu navíc. Doufáme, že se už pokaždé podaří na výbornou :-)! Redakce Apetitu

Přidat komentář