Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Vdolečky

Pojďte mlsat!

Vydání: 2014/10
Autor:
Hodnocení:
15 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 30 minut
+ kynutí
PT20M
Smažení 0:20
Chuťovka Česká

Ingredience

    • 30 g droždí
    • 45 g vanilkového cukru
    • 400 g hladké mouky + na vál
    • 100 g polohrubé mouky
    • 200–250 ml mléka
    • 45 g másla, změklého
    • najemno nastrouhaná citronová kůra z 1 citronu
    • 1 lžíce citronové šťávy
    • 4 žloutky
    • 3 lžíce rumu tuzemáku
    • špetka soli
    • olej na smažení
    • domácí džem (např. jahodový) a zakysaná smetana k podávání

Příprava jídla

1 V hrnku rozetřete droždí se lžící cukru a lžící hladké mouky a rozřeďte jej 4 lžícemi vlažného mléka a nechte na teplém místě vzejít kvásek, trvá to asi 10 minut.

2 V míse utřete máslo s cukrem do pěny a postupně přidávejte citronovou kůru, šťávu, rum, sůl a žloutky. Do utřeného základu přidejte vykynutý kvásek a zbylé mléko a mouku. Vše zpracujte na hladké a vláčné těsto. Vypracované těsto dejte asi na 45 minut k teplu kynout, aby zdvojnásobilo svůj objem.

3 Vykynuté těsto dejte na pomoučněný vál, rozválejte jej na 1,5–2cm placku a vykrájejte z ní kolečka. Připravené vdolečky dejte na pomoučněnou utěrku a nechte ještě asi 15 minut kynout. Před smažením uprostřed kolečka lehce promáčkněte střed, aby se nám při smažení příliš nenafukovala. Vdolečky smažte ve vysoké vrstvě oleje pozvolna z obou stran, nejprve důlkem dolů.

4 Podávejte pomazané domácím džemem a s kopečkem zakysané smetany.

NĚCO NAVÍC

„Do jižních Čech, odkud pocházím, stále s rodinou jezdíme na chalupu. A i když v práci vařím a styluju nejrůznější speciality české a světové kuchyně, doma nedáme dopustit na klasiku – husté polévky a třeba tyhle nadýchané vdolečky,“ říká o svém oblíbeném krajovém jídle food stylistka Milena Volfová.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Kontrabáš

Kyselica

Pečený uzený vepřový bok s přesbidlem

Paprikáč s noky

Přidat komentář