
Vepřová pečeně s kořenovou zeleninou
Pečínku se zeleninou můžete při podávání doprovodit bramborovou kaší, vařenými bramborami nebo jen čerstvým chlebem.
Ingredience
- 1,2–1,5kg vepřové pečeně s kostí v celku, pokud možno s pěkným tukovým krytím
- sůl, čerstvě mletý pepř, celý kmín
- 4 stroužky česneku, drcené
- 1,5 lžíce červeného vinného octa
- 1 cibule, nakrájená nahrubo
- 2 mrkve, nakrájené na tlustá kola
- 2 pastináky, nakrájené na tlustá kola
- 350ml vývaru – může být od vařené plece (viz recept na vařené vepřové maso se zimní zeleninou) nebo drůbeží či zeleninový
- snítky čerstvého tymiánu a rozmarýnu
Příprava jídla
1 Maso ze všech stran osolte a opepřete, potřete česnekem a navrch okmínujte. Nechte pár hodin či přes noc rozležet v chladničce.
2 Troubu předehřejte na 220°C. Do pekáče nalijte ocet rozmíchaný ve vývaru, vsypte cibuli, mrkev a pastinák, položte maso kostí dolů a tukem nahoru, polijte tekutinou z pekáče. Přidejte snítky bylinek podle chuti. Pečte při této teplotě tak dlouho, až povrch zezlátne, pak teplotu zmírněte na 160°C. Po celou dobu pečení maso průběžně co čtvrthodinu přelévejte tekutinou z pekáče. Celkově by pečení mělo trvat okolo 2 hodin. Ze správně upečeného masa vytéká po zapíchnutí grilovací jehly čirá šťáva bez stopy růžového zbarvení.
3 Maso nechte před krájením 10 minut odpočívat volně zakryté alobalem.
Přidat komentář