Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Vepřová pečeně s kořenovou zeleninou

Pečínku se zeleninou můžete při podávání doprovodit bramborovou kaší, vařenými bramborami nebo jen čerstvým chlebem. 

Vydání: 2017/2
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4-6 osob
Doba přípravy: Do 20 minut
+ odležení
PT2H
Pečení 2:00
Maso

Ingredience

    • 1,2–1,5kg vepřové pečeně s kostí v celku, pokud možno s pěkným tukovým krytím
    • sůl, čerstvě mletý pepř, celý kmín
    • 4 stroužky česneku, drcené
    • 1,5 lžíce červeného vinného octa
    • 1 cibule, nakrájená nahrubo
    • 2 mrkve, nakrájené na tlustá kola
    • 2 pastináky, nakrájené na tlustá kola
    • 350ml vývaru – může být od vařené plece (viz recept na vařené vepřové maso se zimní zeleninou) nebo drůbeží či zeleninový
    • snítky čerstvého tymiánu a rozmarýnu 

Příprava jídla

1 Maso ze všech stran osolte a opepřete, potřete česnekem a navrch okmínujte. Nechte pár hodin či přes noc rozležet v chladničce.

2 Troubu předehřejte na 220°C. Do pekáče nalijte ocet rozmíchaný ve vývaru, vsypte cibuli, mrkev a pastinák, položte maso kostí dolů a tukem nahoru, polijte tekutinou z pekáče. Přidejte snítky bylinek podle chuti. Pečte při této teplotě tak dlouho, až povrch zezlátne, pak teplotu zmírněte na 160°C. Po celou dobu pečení maso průběžně co čtvrthodinu přelévejte tekutinou z pekáče. Celkově by pečení mělo trvat okolo 2 hodin. Ze správně upečeného masa vytéká po zapíchnutí grilovací jehly čirá šťáva bez stopy růžového zbarvení.

3 Maso nechte před krájením 10 minut odpočívat volně zakryté alobalem. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Kotlety s cizrnou a rýží

Opékané kotlety se skořicovými jablky

Česnekové řízky z krkovice v trojobalu

Krkovice s paprikami, chorizem a polentou

Pečená krkovice s jablečno-šalvějovou omáčkou a červenozelným salátem

Vařené vepřové maso se zimní zeleninou

Vepřová plec na paprice

Tagliatelle s vepřovým ragú

Vepřové maso aneb Inspirace k masopustu

Přidat komentář