Kuchařky Apetit Vína Apetit
reklama
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Zapékané obří fazole

Původem řecké jídlo, které se obvykle připravuje z obřích bílých fazolí zvaných gigantes a z čerstvých rajčat. My jsme zvolili černostrakaté, které po uvaření trochu vypadají jako mušle slávky a mají hrubší slupky. A protože čerstvá rajčata nejsou v zimě nic moc, snad vyjma třešňových, sáhli jsme po konzervovaných.

Vydání: 2018/2
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut
+ namáčení
PT2H
Pečení 2:00
Zelenina Řecká

Ingredience

    • 400 g suchých obřích fazolí, namočených přes noc do spousty studené vody
    • 3 lžíce panenského olivového oleje (nejlépe řeckého)
      + k podávání
    • 1 bílá cibule, nakrájená nadrobno
    • 2 stroužky česneku, nakrájené nadrobno 
    • 2 lžíce rajského protlaku
    • 3x 400g konzerva krájených loupaných rajčat (nejlépe italských), scezená 
    • 1 lžička krupicového cukru (nebo víc, podle chuti)
    • 1–2 lžičky sušeného oregana
    • špetka mleté skořice
    • 2 lžíce nakrájené hladkolisté petrželky + k podávání
    • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
    • čerstvé bílé pečivo k podávání

Příprava jídla

Namočené fazole sceďte, propláchněte a nasypte do rendlíku, zalijte vodou, aby byly ponořené, přiveďte k varu, pak zmírněte oheň a zvolna vařte asi 50 minut, aby jen mírně změkly. Sceďte a odložte.

2 Troubu předehřejte na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C. Ve velké pánvi rozehřejte olivový olej, vsypte cibuli a česnek, pak opékejte na středním ohni asi 10 minut doměkka, ale nesmí se zabarvit. Přidejte rajský protlak, opékejte další minutu, potom přidejte ostatní suroviny (doslaďte podle kyselosti rajčat) a zvolna vařte 2–3 minuty.

3 Osolte a promíchejte s fazolemi. Přesuňte do velké zapékací nádoby a pečte cca 1 hodinu, nezakryté a bez míchání, až fazole změknou. Nechte zchladnout a podávejte opepřené, posypané petrželkou a pokapané dobrým olivovým olejem. Přikusujte čerstvé pečivo. 

NĚCO NAVÍC
Pokud pro vás jídlo bez masa není jídlo, doplňte fazole navrch ještě opečenou slaninou nebo do nich přidejte a zapékejte s nimi masové koule anebo nakrájené opečené klobásky.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Polévka z černých fazolí

Dušené hovězí s fazolovou kaší

Tousty s fazolemi borlotti

Uzené fazole s vejcem

Přidat komentář