Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Štóla

Tradiční německá obdoba naší vánočky, plná mandlí, kandovaného ovoce a marcipánu. Upečte a nechte ji dva až tři týdny odležet pevně zabalenou v alobalu.

Vydání: 2006/11
Autor:
Hodnocení:
34 (hlasy)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 20 plátků
Doba přípravy: Více než hodinu
Kynutí: 180-240 minut
PT25M
Pečení 0:25
Koláč

Ingredience

    • 500 g polohrubé mouky
    • špetka soli
    • 100 g moučkového cukru + na poprášení
    • 40 g (i kostka) droždí
    • 200 ml mléka
    • 50 g marcipánu
    • 150 g másla + 10 g na potření
    • 2 žloutky
    • mletá skořice
    • 100 g mandlí, oloupaných
    • 100 g kandovaného ovoce

Příprava jídla

1.  Připravte kvásek
Do zadělávací mísy prosijte mouku se špetkou soli. Promíchejte ji s 80 g cukru a uprostřed udělejte důlek. V hrnečku rozdrobte droždí, přidejte zbylý cukr, tři lžíce vlažného mléka a umíchejte kašičku. Nalijte ji do důlku a nechte vzejít kvásek; dopřejte mu aspoň čtvrt hodiny. Mezitím pokrájejte marcipán.

2. Zadělejte těsto
Rozehřejte máslo a nechte ho trochu zchladnout, aby bylo vlahé, ale ne horké. Pak ho spolu se žloutky a skořicí přidejte do důlku v mouce. Podle potřeby přilévejte mléko a důkladně vypracujte vláčné těsto (nejdřív v míse, pak na vále, dobře to jde i v robotu). Vraťte do mísy, zakryjte utěrkou a nechte v teple kynout.

3. Zapracujte suché plody
Mandle nahrubo nasekejte. Spolu s kandovaným ovocem a nakrájeným marcipánem je vmíchejte do vykynutého těsta a ještě jednou ho prohněťte. Na pomoučněném válu z něj vyválejte placku silnou asi tři centimetry. Delší strany přehněte do středu a mírně přitlačte. Štolu přeneste na plech a nechte ještě asi čtvrt hodiny kynout.

4. Krásně ji upečte
Troubu rozpalte na 200 °C a pečte štolu asi deset minut. Pak snižte teplotu na 160 °C a dopékejte dozlatova. Je-li opravdu upečená, zjistíte pomocí špejle: když zůstane po vytažení suchá, máte hotovo. Aby se štola nepřipálila, přikryjte ji asi v polovině pečení alobalem. Hotovou, ještě horkou štolu potřete máslem a vychladlou pak bohatě pocukrujte. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Vánoční pečení v Čechách i ve světě

Komentáře

Obrazek uzivatele
Dnes jsem ji delal od 6 od rana, povedla se:) Super kousek a zbyla uz jen patka pro zvedavce...

Přidat komentář