Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Vepřo knedlo zelo

Naše národní jídlo

Vydání: 2007/10
Autor:
Hodnocení:
25 (hlasů)
Počet porcí: 6
Doba přípravy: Do 20 minut
PT2H
Pečení 2:00
Česká

Ingredience

    • 1½ kg vepřové pečeně bez kosti + odřezky masa a kosti na podložení
    • hrst kmínu
    • sůl
    • 50 g sádla nebo slaniny (nemusí být)
    • vývar z kostí (nemusí být)
    • cibulka opečená na sádle (nemusí být)

    Na zelí:

    • 500 g kysaného zelí
    • 1 cibule + 1 lžíce sádla nebo oleje
    • ½ lžíce hladké mouky
    • sůl, kmín a cukr na dochucení
    • bílé víno na podlévání (nemusí být)

Příprava jídla

1. Maso omyjte, osolte, okmínujte a položte zamýšlenou vrchní stranou dolů na pekáč vyložený odřezky masa, kostmi, případně i sádlem či slaninou. Pečte asi hodinu a půl až dvě; v polovině pečení
obraťte. Občas polévejte šťávou, případně i podlévejte vývarem či horkou vodou.

2. Až bude pečení masa v druhé polovině, zalijte zelí vodou, osolte, lehce okmínujte a nechte čtvrt hodiny vařit. Mezitím na pánvi rozehřejte sádlo a lehce na něm osmažte pokrájenou cibulku. Podle potřeby ji zaprašte moukou, osmahněte a takto připravenou jíškou zadělejte zelí. Pořádně ho promíchejte, ochutnejte a dolaďte trochou cukru, případně i bílého vína. Povařte a ještě dochuťte.

3. Hotové maso vyjměte, ze šťávy seberte tuk, přilijte do ní trochu vývaru a podle chuti osolte. Pak šťávu povařte a sceďte. Pečínku nakrájejte na porce a podávejte se zelím a knedlíkem, přelitou částí šťávy.

Houskové knedlíky
Kostky ze 3 housek lehce opečte na lžíci másla. 400 g prosáté hrubé mouky zalijte 2 žloutky prošlehanými s 250 ml mléka a cca 5 g soli a zpracujte na hladké těsto, pak vmíchejte opečenou housku a nechte půl hodiny odpočívat. Buď rovnou do mouky rozdrolte 4 g droždí, nebo do odpočatého těsta zapracujte 3 g kypřicího prášku smíchaného s trochou mouky. Vypracujte dvě šišky a zvolna vařte ve slané vodě 25 minut.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Pečená kachna

Smažené vepřové řízky

Jablečný závin

Guláš

Bramboračka s houbami

Buchty s povidly

Španělský ptáček

Špekové knedlíky

Přidat komentář