Pomalu pečená kachna

Neuvěřitelné třináctihodinové pečení kachny je přesně ten recept, který vás dostane na kolena. Nejdříve kroutíte hlavou, moc nevěříte, nakonec se do něj pustíte a pak už to nikdy nechcete dělat jinak. Prsíčka se skoro sama odlupují od kosti, kůžička křupe a voní i chutná po medu. Maso je křehké a výborné.

Vydání: 2008/10
Autor: redakce Apetitu
Hodnocení:
3.93617
Zatím nehodnoceno
Počet porcí: 2-4
Doba přípravy: Více než hodinu
Pečení 13 hodin

Ingredience

    • 1 kachna o váze cca 2 kg
    • 4–5 lžiček soli
    • 2–3 lžičky kmínu
    • 150 ml medu

Příprava jídla

1. Osolte a okmínujte
Kachnu omyjte a osušte. Pak odřízněte přebytečný tuk u biskupa a u krku a kachnu důkladně osolte. Solte uvnitř i zvenku a snažte se sůl rozetřít do všech záhybů. Pak ji posypte kmínem, vložte do pekáčku, mírně podlijte vodou, přiklopte a pečte sedm hodin při 90 °C.

2. Zvyšte teplotu
Po sedmi hodináchbude vaše kachna vypadat, jako kdybyste ji jen lehce povařili, kůže bude mít žlutou barvu a maso ještě nebude úplně měkké (vidlicí nepropichujte). Zvyšte teplotu na 120 °C a dopřejte masu posledních šest hodin. Stále pečte přiklopené, nepodlévejte, tuk neodebírejte.

3. Pomažte medem 
Hodinu před koncem celého pomalého pečení pekáč odklopte, do malého hrnečku si přelijte med a pomocí mašlovačky kachnu
potřete; k medu můžete přidat i výpek. Kůže krásně zezlátne a bude křupavá. Podle uvážení můžete zvýšit teplotu trouby nebo dát kachnu pod gril.

4. Rozdělte prsa 
Kachnu naporcujte tak, jak jste zvyklí. Snažte se ale každému ze strávníků dát kousek prsíček, ta jsou po několikahodinové úpravě
obzvlášť fenomenální! Maso je lahodné, krásně růžové, křupavé, a přitom vláčné. Podávejte s knedlíky a zelím.


Další recept na pečenou kachnu naleznete v uživatelských receptech Poslirecept.cz.

 

Související

Konfitované kachní stehno s jablečným zelím a s perníkovými knedlíky

Komentáře

Obrazek uzivatele
Už podruhé jsem kachnu vyzkoušela a je to tak. Chuťově je to bezkonkurenční. Jen jsem to vylepšila o mřížku na které se ta kachna peče. Není ponořená ve výpeku a tak se lépe a ze všech stran peče. Bohužel jsem vybrala mraženou kachnu, protože chlazenou jsem nesehnala. Byla to husokachna Barbera z Francie. Mražená vážila 2100 g, po rozmražení (to mě zajímalo kolik nám zbyde) měla 1700 g. Uvnitř jsem našla krk a velký kus ledu. Přitom se paní v obchodě dušovala, že kachnu kupuje a nají se celá pětičlenná rodina. Asi je samoživitelka se čtyřmi malými dětmi :-) Jak byla naše rodina zděšená (na oběd jsem pozvala moje rodiče, abych se před nimi vytáhla), když jsem z trouby vytáhla hubeňoura, který se kachně moc nepodobal. Naštěstí jsem udělala spoustu výborných domácích bramborových knedlíků a kyselého zelí. Jinak kachna byla bezvadná, až na to množství :-(
Obrazek uzivatele
Kacku podla tohto receptu som piekla uz dvakrat a asi to bude tradicny jesenny recept u nas. Prvykrat som ju skusala presne pred rokom, hned po tom ako som recept objavila v casopise a druhykrat som ju piekla minulu nedelu. Kolaudovala som novu kuchynu a nic lepsie na jej oslavu som si nemohla vybrat. Hostia boli spokojni!! Kacka je naozaj po upeceni uzasne jemna, makka, vobec nie suchá ako to niekedy zvykne dopadnut. Jednoducho "nebíčko v papulke".
Obrazek uzivatele
Zdravím, tato verze je i v "rychlejší verzi", tj. 4 a půl hodiny, na 120 st. C. vynikající, vzhledem k množství medu v tomto receptu je ale asi více žádoucí uvedený způsob. Dobrou chuť!
Obrazek uzivatele
Zdravím, mohl by mi prosím někdo poradit, jaké teploty mám zvolit v případě, že mám horkovzdušnou troubu? Moc děkuji.

Přidat komentář