Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Novoroční čočka na kyselo

Na Nový rok obědvejte čočku - nosí peníze!

Vydání: 2010/1
Autor:
Hodnocení:
79 (hlasů)
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do hodiny
P
Česká

Ingredience

    • 350 g čočky (hnědé nebo zelené)
    • 3 lžíce oleje nebo 1,5 lžíce sádla či másla
    • 20 g cibule, najemno nasekané
    • 25 g hladké mouky
    • cca 175 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
    • 1 malý bobkový list
    • špetka tymiánu
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • jemný ocet nebo citronová šťáva podle chuti

    K podávání

    • uzené maso nebo ježci z dobrých špekáčků nebo klobásy
    • případně volská oka, opečená cibulka a kyselá okurka

     

Příprava jídla

1 Čočku přeberte, propláchněte ve studené vodě a na dvě až čtyři hodiny namočte do studené vody.

2 Nasáklou čočku slijte. Zalijte ji novou vodou (nejlépe svařenou a vychladlou dovlažna) tak, aby čočka nebyla zcela ponořená. Zakryjte pokličkou a uvařte doměkka; trvá to cca tři čtvrtě hodiny až hodinu.

3 Na tuku v rendlíku opečte cibuli a mouku tak, abyste získali jíšku světle zlatavé barvy. Postupně za stálého míchání zalijte vývarem, rozmíchejte a přiveďte k varu. Přidejte bobkový list a tymián. Deset minut povařte, pak vyjměte bobkový list a vsypte uvařenou čočku. Chuť dolaďte octem nebo citronovou šťávou, osolte, opepřete a ještě chvilku povařte.

4 Na Nový rok se čočka tradičně podává s uzeným masem nebo uzeninou, ale dát si ji můžete s čímkoli, na co máte chuť. Na stůl můžete navíc dát ještě čerstvý chléb.

NĚCO NAVÍC

  • Čočku na kyselo můžete dochutit také strouhanou citronovou kůrou, pak ale vynechte tymián a bobkový list. Vařenou čočku nemusíte  nutně zahušťovat jíškou, stačí ji jen ochutit, třeba citronovou šťávou v kombinaci s česnekem a římským kmínem (ten stejně jako bylinky, například saturejka, zlepší její stravitelnost). Čočka potom poslouží jako skvělá příloha k rybě, nejlépe pečené, pošírované (,vařené‘ pod bodem varu) nebo vařené v páře.
  • Škola vaření: čočka - poradíme vám, jak čočku připravit, aby si na ní všichni pochutnali.


Další recept na čočku na kyselo naleznete v uživatelských receptech Poslirecept.cz.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Čočkový salát s červenou cibulí a balkánským sýrem

Dhál z červené čočky a fazolek mungo

Hustá čočková polévka

Zamilujte si luštěniny

Česká kuchyně – bramboráky a jiné dobroty

Komentáře

Obrazek uzivatele
Čočka se mi po 20 minutách připálila. Musela jsem ji dělat znova a stačilo 10 - 15 minut, než čočka byla akorát.
Obrazek uzivatele
Mrzí nás, že na poprvé se čočka nevydařila. Samozřejmě záleží na mnoha faktorech a jsme rádi, že jste si recept vyladila podle svých podmínek. Doufáme, že nakonec jste si moc pochutnali!

Přidat komentář