Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Obláčkový čokoládový dort

Tomuto dortu se při pečení musíte trochu věnovat a na použité čokoládě je lepší nešetřit. Ale pokud si i s jeho ozdobením obláčkovými kopečky pohrajete, budete se vznášet.

Vydání: 2008/11
Autor:
Hodnocení:
23 (hlasy)
Počet porcí: Na 8-12 řezů
Doba přípravy: Do 30 minut
PT40M
Pečení 0:40
Dort Francouzská

Ingredience

    • 125 g másla, změklého + trochu na vymazání formy
    • hrubá mouka na vysypání formy
    • 250 g kvalitní hořké čokolády (nejméně 70 % kakaové hmoty), rozlámané
    • 6 vajec (2 ponechte v celku, u ostatních oddělte žloutky a bílky)
    • 175 g krupicového cukru
    • 3 lžíce pomerančového likéru (cointreau, grand marnier, cinzano orancio, curaçao triple sec)
    • kůra nastrouhaná z 1 biopomeranče
    • 500 ml smetany ke šlehání
    • 1 lžička vanilkového extraktu
    • ½ lžičky kakaa na posypání

Příprava jídla

1 Předehřejte troubu na 180 °C. Vymažte a vysypte rozvírací dortovou nebo koláčovou formu o průměru 23 cm. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě. Ve směsi rozmíchejte máslo. Prošlehejte 2 celá rozklepnutá vejce a 4 žloutky se 75 g krupicového cukru, pak opatrně vmíchejte čokoládovou směs, 2 lžíce pomerančového likéru a pomerančovou kůru.

2 V jiné míse 4 bílky ušlehejte do pěny, přidejte 100 g cukru a vyšlehejte pevný sníh. Zlehka zatřete do čokoládové směsi. Dejte do formy a pečte 35–40 minut, až okraje vyběhnou a popraskají, ale střed se ještě mírně chvěje. Nechte vychladnout, pak opatrně vyjměte z formy a přeneste na servírovací talíř.

3 Do smetany vmíchejte zbylou lžíci pomerančového likéru i vanilkový extrakt a vyšlehejte na tuhou šlehačku. Lžící nebo zmrzlinovými kleštěmi ji naklaďte do dortové prohlubně, pokuste se napodobit oblaka, a poprašte kakaem.

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Čokoláda

10x hříšná čokoláda

reklama

Přidat komentář