Když doma není tzv. nic k jídlu, většinou se vždycky najdou suroviny na palačinky. Jejich příprava je rychlá, snadná a nenáročná na zkušenosti i potřebné ingredience. Snídani, oběd nebo večeři tak můžete mít velmi rychle, z mála a pro spoustu lidí. Řeč je o francouzských tenkých palačinkách neboli crêpes.
Jak zvládnout těsto palačinky bez receptu
Až budete příště chtít znovu hledat základní recept na palačinky, možná to risknete bez něj. A pak už ho nebudete potřebovat vůbec. Stačí si pamatovat, že v palačinkách, které patří mezi evergreeny českých večeří, nikdy nesmí chybět:
Tekutina do palačinkového těsta
Tekutina vytvoří objem litého těsta. Běžně se používá mléko, poslouží ale také například rostlinný nápoj nebo voda. Záleží, co máte po ruce, co máte rádi a pro koho palačinky připravujete. Mezi tekutiny vhodné do těst (obecně), můžeme řadit i podmáslí nebo jogurt, které je však potřeba doředit vodou, aby těsto získalo správnou hustotu (nebo spíš řídkost).
Kterou mouku na palačinky?
Mouka tekutinu zahustí a dodá těstu základ. Nejběžněji se používá mouka pšeničná, hladká či polohrubá. Dobře ale můžete uplatnit i jiné typy mouky, například pohankovou. Část mouky můžete nahradit mletými mandlemi či ořechy.
S vejci je to lepší
Vejce dodají těstíčku sebedůvěru a spojí jej. Vejce se řadí také mezi tekutiny, těstu navíc dodávají chuť a texturu. Nejsou ale pro vytvoření palačinek nezbytně nutná, crêpes zvládnete totiž i ve veganské verzi bez vajec. S vajíčkem jsou však palačinky lepší.
Nezapomeňte na sůl
Aby palačinky nebyly mdlé, nesmí v nich chybět špetka soli.
V základu tedy francouzské palačinky potřebují pouze mléko, vejce, sůl a mouku. Můžete ale těsto také vylepšovat a obměňovat, případně přizpůsobovat obsahu lednice a spíže:
- přidat trochu cukru, vanilky či strouhanou citronovou kůru (pokud chcete připravovat palačinky na sladko)
- přimíchat rozpuštěné máslo nebo kapku oleje (palačinky budou měkčí)
- přisypat případně kypřicí prášek do pečiva (palačinky budou nadýchanější)
Hotové základní palačinky jsou univerzálně použitelné. Můžete je sypat moučkovým cukrem nebo plnit sladkými či slanými náplněmi.
Kdyby se vám recept na palačinky přece jenom hodil, můžete je připravit podle našeho videonávodu:
Zdroje informací: Britannica, Ruhlman, Fabini, NoraCooks