Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Klasický mazanec

Upečte si voňavý a vláčný mazanec. Podle našeho receptu upečete rovnou dva bochánky. Jeden sníte určitě hned, o druhý se podělte s návštěvou.

Vydání: 2010/4
Autor:
Hodnocení:
269 (hlasů)
Počet porcí: Na 2 bochánky
Doba přípravy: Více než hodinu
Kynutí: 2,5 hodiny
Pečení: 45 minut
PT40M
Pečení 0:40
Chléb a pečivo Česká

Ingredience

    • 500 g polohrubé mouky + trochu hladké mouky na poprášení těsta
    • 100 g krupicového cukru + 1 lžíce do kvásku
    • 1/2 sáčku vanilkového cukru
    • 1/4 lžičky soli
    • trochu nastrouhané kůry z dobře omytého citronu
    • špetka muškátového květu
    • špetka mletého anýzu
    • 1 balíček čerstvého droždí
    • 200–250 ml vlažného mléka
    • 150 g rozpuštěného másla + trocha na pomazání
    • 2–3 žloutky
    • 50 g pokrájených oloupaných mandlí
    • 30 g vlašských ořechů
    • 50 g spařených a opláchnutých rozinek
    • 1–2 lžíce rumu
    • 1 vejce na potření
    • moučkový cukr na poprášení

Příprava jídla

1 Všechny suroviny nechte přes noc v teple, aby měly pokojovou teplotu. Z droždí, lžíce cukru, vlažného mléka a dvou lžic mouky připravte kvásek a nechte ho v teple vzejít. Rozinky dejte do misky a zalijte je rumem. Mezitím v míse smíchejte prosátou mouku s cukrem, vanilkovým cukrem, solí, nastrouhanou citronovou kůrou a mletým kořením (část mouky si nechte stranou na podsypávání).

2 Do směsi vlijte vzešlý kvásek, přidejte žloutky, rozinky máčené v rumu, dvě třetiny sekaných mandlí, nakrájené ořechy a nakonec i rozpuštěné vlažné máslo. Těsto důkladně zpracujte – nejdříve vařečkou v míse a potom ještě rukama.

3 Moukou poprášené těsto dejte do čisté mísy, přikryjte a nechte kynout asi dvě hodiny. Během této doby ho dvakrát nebo třikrát krátce promíchejte vařečkou. Do těsta se tak dostane další vzduch.

4 Vykynuté těsto ještě jednou zpracujte, utvořte bochánky, přesuňte ho na plech vyložený pečicím papírem a nechte znovu nakynout. Předehřejte troubu na 220 °C, horkovzdušnou na 200 °C. Na bochácích můžete nožem vytvořit klasický kříž. Mazance pomažte vejcem, posypte zbylými mandlemi a dejte péct.

5 Pět až deset minut pečte zprudka, pak zmírněte teplotu na 150–160 °C a zvolna dopékejte. Prudkým pečením se uzavřou póry na povrchu; pak je třeba teplotu snížit, aby se bochánek pořádně propekl. Ke konci pečení můžete teplotu ještě o 50 stupňů zmírnit a přikrýt mazanec alobalem nebo pomaštěným papírem – své dílo tak ochráníte před připálením. Před dopečením píchněte do středu mazance špejlí; pokud se na ni těsto nelepí, můžete své dílo vytáhnout z trouby.

6 Upečený mazanec ihned potřete rozpuštěným tukem, přesuňte ho na drátěnou podložku a nechte vychladnout. Před podáváním ho na míse ještě můžete poprášit moučkovým cukrem. Jí se obvykle krájený na plátky, výborně chutná namazaný medem.

Další recept na mazanec najdete v uživatelských receptech Poslirecept.cz.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Pascha

Tvarohový mazanec

Přidat komentář