Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Nakládané okurky

Nakládané okurky jsou prostě českým národním dědictvím. Na věci nic nemění, že je najdete třeba v Bulharsku nebo Francii. Jen v Čechách jsou správně sladkokyselé!

Vydání: 2005/9
Autor:
Hodnocení:
7 (hlasů)
Počet porcí: 10x0,5l sklenic
Doba přípravy: Do 30 minut
PT20M
Vaření 0:20
Zelenina Česká

Ingredience

    • 60–80 okurek zavařovaček
    • 5 menších cibulí, oloupaných a nakrájených na kolečka
    • 1 mrkev, nakrájenou na kolečka
    • 10–20 bobkových listů
    • 30 kuliček nového koření
    • 50 kuliček pepře
    • 100 zrnek hořčice
    • 10 snítek kopru

    Na nálev:

    • 1,7 litru vody
    • 380 ml octa
    • 80 g soli
    • 300 g krupicového cukru
    • 16 g kyseliny citronové

Příprava jídla

1. Omyté a pořádně okapané menší okurky dejte do vypařených sklenic.

2. Do každé vložte pár koleček oloupané cibule a mrkve, 1–2 bobkové listy, snítku kopru, 3 kuličky nového koření, 5 kuliček pepře a 10 zrnek hořčičného semínka.

3. Zalijte vychladlým lákem tak, aby sahal asi tři centimetry pod okraj. Sklenice uzavřete víčkem, vložte do kastrolu, zalijte vodou asi do půlky jejich výše, uveďte do varu a povařte asi dvacet minut, aby se přichytilo víčko.

Tip Apetitu:
Vybírejte jenom pevné menší okurky a před zavařováním je zkuste jemně propíchat například pletací jehlicí. Aromatické látky z nálevu tak dostanou šanci rovnoměrně do nich proniknout a provonět je.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Šťouchané brambory s klobáskami a okurkami

Rajčata ve vodce

Kořeněný jablkový rosol

Meruňková zavařenina podle babičky

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.9/05, str.38

Přidat komentář