Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Zapékané palačinky se špenátem a sýrem

Blažená smrt sýrem, tak nějak by se dala charakterizovat tahle delikatesa.

Vydání: 2010/11
Autor:
Hodnocení:
41 (hlas)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do hodiny
PT30M

Ingredience

    • 300 g mraženého listového špenátu, prolitého horkou vodou, důkladně okapaného a osušeného, nasekaného
    • 100 g mozzarelly, najemno nasekané
    • 100 g výrazného sýra s modrou plísní
    • 30 g strouhaného parmazánu
    • špetka strouhaného muškátového oříšku
    • 1 svazek jarních cibulek, nasekaných
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 8 menších slaných palačinek
    • máslo na vymazání pekáčku
    • nakládaná, vařená či pečená červená řepa k podávání

    NA OMÁČKU

    • 50 g másla
    • 35 g hladké mouky
    • 250 ml 12% smetany (+ případně ještě trochu na finální doředění)
    • 200 g strouhaného sýra (čedar, eidam, gouda, ementál…)

    NA POSYPÁNÍ

    • 100 g mozzarelly
    • 20 g strouhaného parmazánu

Příprava jídla

1 Uvařte si omáčku: Na pánvi rozpusťte máslo, zaprašte moukou a nechte zpěnit. Přilijte smetanu, osolte, opepřete, přidejte třetinu strouhaného sýra. Za stálého míchání prohřívejte, ale nenechte přijít k varu. Postupně přidejte zbývající sýr, nechte rozpustit a vše vymíchejte dohladka. Pokud vám přijde omáčka příliš hustá, ještě trochu jí nařeďte smetanou. Odložte.

2 Do špenátu přidejte mozzarellu, gorgonzolu a parmazán, ochuťte muškátovým oříškem, solí a pepřem, důkladně promíchejte. Přidejte jarní cibulky a 3 lžíce omáčky. Palačinky prohřejte na nepřilnavé pánvi a rozdělte na ně špenátovou směs, okraje ponechte volné, zabalte a přimáčkněte.

3 Do zapékací misky (či pekáčku) přiměřené velikosti důkladně vymazané máslem vlijte zbývající omáčku, vložte palačinky, posypte mozzarellou a parmazánem. Zapékejte v troubě při 200 °C asi 25–30 minut. Povrch by měl začít lehce hnědnout a tvořit bubliny. Můžete doplnit červenou řepou či třešňovým kompotem.

NĚCO NAVÍC
Do náplně můžete přidat pár hrstí nasekaných vlašských ořechů.

Jak na dokonalé palačinky

Palačinky patří mezi stálice a chutnají malým i velkým. Existují ale jednoduché a vždy fungující triky, jak si vždy...
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Bretaňské palačinky s jablky a tvarohem

Citronové palačinky

Karamelové palačinky s banány

Palačinky s javorovým sirupem

Palačinky s liškami

Palačinky s ovocem a zmrzlinou

Palačinky s vanilkovým krémem

Palačinky zapékané, plněné tvarohem

Piniové palačinky

Pohankové palačinky s ovocem a zmrzlinou

Slané palačinky se dvěma náplněmi

Špaldové palačinky

Třešňové palačinky

Zelné palačinky

Komentáře

Obrazek uzivatele
Zajímavý recept, mi osobně tam ten špenát moc neseděl, ale proti gustu žádný dišputát žejo. Není špatné šoupnout do těch palačinek místo špenátu nivu, má to krásně aromatickou chuť.

Přidat komentář