Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Mandlový mazanec
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4/5 Počet hodnocení: 171
Více než dvě hodiny Snadné na 1-2 bochánky

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5564 kcal
Bílkoviny 160 g
Sacharidy 550 g
Tuky 299 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Tenhle recept na mandlový mazanec vychází z prvorepublikové knihy Praktická hospodyňka a postupně ho vylepšuju pod vlivem novějších kuchařek,“ říká redaktorka Stáňa Moravcová. Nadýchaný máslový mazanec je tradiční velikonoční moučník, a když vám náhodou kousek staršího mazance zbude, připravte z něj luxusní žemlovku. Recept na ten nejlepší mazanec má jistě každá rodina, avšak tento prvorepublikový rozhodně také stojí za vyzkoušení.

Suroviny

mouka 500 g
světlá, s vysokým obsahem lepku (nám se osvědčila pšeničná polohrubá výběrová + trochu hladké na zahuštění těsta)
mléko 200 ml
až 250 ml, vlažné
droždí 1 kostka
čerstvé, 42 g
vejce 2 ks
1 do těsta + 1 prošlehané na potření
mleté, loupané (opražené ve slupce, pak teprve spařené a oloupané jsou ještě lepší)
máslo 140 g
změklé, nakrájené
sůl ¼ ČL
nastrouhaná z 1/2 citronu (či 1-2 lžičky sušené)
pokrájené, či vlašské ořechy, namočené aspoň na 30 minut do horké vody
namočené aspoň na 30 minut do horké vody
na poprášení

Postup

1

Mouku prosijte do mísy, udělejte v ní důlek, vlijte 180–200 ml vlažného mléka, rozdrobte do něj droždí, posypte moukou a nechte vzejít kvásek; bude to trvat půl hodiny i déle. Pak přidejte cukr, žloutky, vejce, mleté mandle, máslo, sůl a citronovou kůru.

2

Rukama či vařečkou vypracujte vláčné, ale pružné a pevné těsto (v případě potřeby přilijte další mléko, nebo přisypte pár hrstek mouky, klidně i hladké). Těsto pořádně propracujte (10–15 minut) a pak přidejte většinu krájených mandlí (nebo všechny, jestli je nechcete navrch) a důkladně prohněťte.

3

Těsto poprašte moukou a nechte ho v míse zakryté čistou utěrkou vykynout aspoň na dvojnásobek; trvá to 1,5–3 hodiny.

4

Vykynuté těsto prohněťte, zapracujte rozinky a vytvarujte 1–2 bochánky. Posaďte je na plech vyložený papírem na pečení a nechte opět kynout; nejméně 30 minut, ale klidně i hodinu. Mezitím zahřejte troubu na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C.

5

Pak bochánek/bochánky potřete vejcem a následně nařízněte do kříže, a chcete-li, posypte krájenými mandlemi.

6

Vložte do trouby a pečte 5 minut, pak troubu ztlumte na 150/130 °C a pečte ještě asi 55 minut (platí to, pokud pečete jeden mazanec, dva kousky se budou péct zhruba o 10 minut kratší dobu). Kdyby mazance moc rychle tmavly, zakryjte bochánky namočeným svačinovým papírem nebo alobalem, případně při dopékání jen ztlumte troubu.

7

Udělejte test špejlí – zapíchněte ji do mazance, a pokud vyjde úplně suchá, mazanec vyndejte i s plechem z trouby a nechte vychladnout. Před nakrojením mazanec poprašte moučkovým cukrem.

NĚCO NAVÍC
Těsto můžete ovonět muškátovým květem, vanilkou či anýzem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/4

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč