Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Mandlový mazanec

„Tenhle recept vychází z prvorepublikové knihy Praktická hospodyňka a postupně ho vylepšuju pod vlivem novějších kuchařek,“ říká redaktorka Stáňa Moravcová.

Vydání: 2011/4
Autor:
Hodnocení:
68 (hlasů)
Počet porcí: na 1-2 bochánky
Doba přípravy: Do hodiny
Vzcházení a kynutí: 3–5 hodin
PT1H
Pečení 1:00
Chléb a pečivo Česká

Ingredience

    • 500 g světlé mouky s vysokým obsahem lepku (nám se osvědčila polohrubá výběrová + trocha hladké mouky na ,zahuštění‘ těsta)
    • 200–250 ml vlažného mléka
    • 1 kostka (42 g) čerstvého droždí
    • 125 g krupicového cukru
    • 50 g mletých loupaných mandlí (opražené ve slupce, pak teprve spařené a oloupané jsou ještě lepší)
    • 140 g změklého másla, nakrájeného
    • čtvrt lžičky soli
    • nastrouhaná kůra z 1/2 biocitronu (nebo 1–2 lžičky sušené strouhané)
    • 3 žloutky + 1 vejce
    • 50 g pokrájených oloupaných mandlí nebo vlašských ořechů, namočených aspoň na 30 minut do horké vody
    • 50 g rozinek, namočených aspoň na 30 minut do horké vody
    • 1 prošlehané vejce na potření
    • moučkový cukr na poprášení

Příprava jídla

1 Mouku prosijte do mísy, udělejte v ní důlek, vlijte 180–200 ml vlažného mléka, rozdrobte do něj droždí, posypte moukou a nechte vzejít kvásek; bude to trvat půl hodiny i déle. Pak přidejte cukr, žloutky, vejce, mleté mandle, máslo, sůl a citronovou kůru.

2 Rukama či vařečkou vypracujte vláčné, ale pružné a pevné těsto (v případě potřeby přilijte další mléko, nebo přisypte pár hrstek mouky, klidně i hladké). Těsto pořádně propracujte (10–15 minut) a pak přidejte většinu krájených mandlí (nebo všechny, jestli je nechcete navrch) a důkladně prohněťte.

3 Těsto poprašte moukou a nechte ho v míse zakryté čistou utěrkou vykynout aspoň na dvojnásobek; trvá to 1,5–3 hodiny.

4 Vykynuté těsto prohněťte, zapracujte rozinky a vytvarujte 1–2 bochánky. Posaďte je na plech vyložený papírem na pečení a nechte opět kynout; nejméně 30 minut, ale klidně i hodinu. Mezitím zahřejte troubu na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C.

5 Pak bochánek/bochánky potřete vejcem a následně nařízněte do kříže, a chcete-li, posypte krájenými mandlemi.

6 Vložte do trouby a pečte 5 minut, pak troubu ztlumte na 150/130 °C a pečte ještě asi 55 minut (platí to, pokud pečete jeden mazanec, dva kousky se budou péct zhruba o 10 minut kratší dobu). Kdyby mazance moc rychle tmavly, zakryjte bochánky namočeným svačinovým papírem, případně při dopékání jen ztlumte troubu.

7 Udělejte test špejlí – zapíchněte ji do mazance, a pokud vyjde úplně suchá, mazanec vyndejte i s plechem z trouby a nechte vychladnout. Před nakrojením mazanec poprašte moučkovým cukrem.

NĚCO NAVÍC Těsto můžete ovonět muškátovým květem, vanilkou či anýzem.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Sladké Velikonoce!

Mandlové minimazance

Mazaní zajíčci

Přidat komentář