0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Slavnostní žemlovka z vánočky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Velmi snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9875 kcal
Bílkoviny 235 g
Sacharidy 1710 g
Tuky 208 g
Vláknina 52 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Okoralá vánočka a zbytek zavařeniny od cukroví znovu zazáří v téhle božské sladké večeři.

Suroviny

máslo 100 g
rozpuštěné + na vymazání
javorový sirup 60 ml
hnědý cukr 80 g
vejce 8 ks
velká, prošlehaná
mléko 620 ml
plnotučné
Grand Marnier 3 PL
nebo jiný pomerančový likér
skořice 1 ČL
mletá
vanilkový extrakt 1 ČL
lze nahradit dření z 1/2 vanilkového lusku
muškátový oříšek 0.25 ČL
strouhaný
sůl vločková 0.5 ČL
pečivo 16 plátků
vánočka
cukr 1 PL
perlový nebo krystalový
malinový džem 250 g
zakysaná smetana
k podávání

1 Zapékací nádobu o rozměrech zhruba 22 x 33 cm vymažte máslem. V misce promíchejte rozpuštěné máslo, javorový sirup a hnědý cukr. Směs rozetřete po dně zapékací nádoby.

2 V míse prošlehejte vejce, mléko, likér, skořici, vanilku, muškátový oříšek a sůl. Do směsi namáčejte plátky vánočky a nechávejte je alespoň minutu ponořené, aby nasákly vejci. Pak plátky úhledně a trochu přes sebe vyskládejte do připravené nádoby. Přelijte zbývající vaječnou směsí. Zakryjte a nejméně na hodinu (nebo i přes přes den či přes noc) odložte do chladničky. Pak předehřejte troubu na 190°C a připravenou vánočku v zapékací míse rovnoměrně posypte perlovým cukrem. Pečte 45–50 minut, dozlatova a dokřupava. Tmavne-li pokrm příliš rychle, volně ho zakryjte alobalem.

Mezitím svařte v rendlíčku malinový džem se 100–120 ml vody. Zmírněte oheň a nechte 5 minut jemně bublat. Žemlovku podávejte s prohřátým džemem a zakysanou smetanou podle chuti.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/12

Apetit magazín

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha
  • Tipy a triky

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete i v odlehčeném letním bramborovém salátu. Lze ho podávat...
Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit