Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Slavnostní žemlovka z vánočky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.8/5 Počet hodnocení: 9
Více než hodinu Velmi snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9875 kcal
Bílkoviny 235 g
Sacharidy 1710 g
Tuky 208 g
Vláknina 52 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Okoralá vánočka a zbytek zavařeniny od cukroví znovu zazáří v téhle božské sladké večeři.

Související recepty

Suroviny

máslo 100 g
rozpuštěné + na vymazání
hnědý cukr 80 g
vejce 8 ks
velká, prošlehaná
mléko 620 ml
plnotučné
Grand Marnier 3 PL
nebo jiný pomerančový likér
mletá
vanilkový extrakt 1 ČL
lze nahradit dření z 1/2 vanilkového lusku
strouhaný
sůl vločková ½ ČL
pečivo 16 plátků
vánočka
cukr 1 PL
perlový nebo krystalový
malinový džem 250 g
k podávání

Postup

1

Zapékací nádobu o rozměrech zhruba 22 x 33 cm vymažte máslem. V misce promíchejte rozpuštěné máslo, javorový sirup a hnědý cukr. Směs rozetřete po dně zapékací nádoby.

2

V míse prošlehejte vejce, mléko, likér, skořici, vanilku, muškátový oříšek a sůl. Do směsi namáčejte plátky vánočky a nechávejte je alespoň minutu ponořené, aby nasákly vejci. Pak plátky úhledně a trochu přes sebe vyskládejte do připravené nádoby.

3

Přelijte zbývající vaječnou směsí. Zakryjte a nejméně na hodinu (nebo i přes přes den či přes noc) odložte do chladničky.

4

Pak předehřejte troubu na 190°C a připravenou vánočku v zapékací míse rovnoměrně posypte perlovým cukrem. Pečte 45–50 minut, dozlatova a dokřupava. Tmavne-li pokrm příliš rychle, volně ho zakryjte alobalem.

5

Mezitím svařte v rendlíčku malinový džem se 100–120 ml vody. Zmírněte oheň a nechte 5 minut jemně bublat. Žemlovku podávejte s prohřátým džemem a zakysanou smetanou podle chuti.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/12

Apetit magazín

KVÍZ: Znáte legendy a příběhy populárních jídel?
  • Kvízy

KVÍZ: Znáte legendy a příběhy populárních jídel?

Pochutnáváte si celý advent na vaječném koňaku, od dětí loudíte kousek trdelníku, nemůžete se dočkat silvestrovských chlebíčků a vaším guilty pleasure je krevetový koktejl? Jak vám rozumíme! A pokud si navíc nemůžete pomoct a v každé...
AD
Sbohem chaosu v kuchyni: ušetříte místo i nervy!
  • Zajímavosti

Sbohem chaosu v kuchyni: ušetříte místo i nervy!

Říká se, že dobrý kuchař nikdy neviní své nástroje. Ale přiznejme si, kdo z nás nezažívá frustraci, když pátrá po té správné pánvičce schované někde mezi hromadou jiného nádobí? Pokud vaše kuchyň občas připomíná přeplněnou skříň, které...