Okoralá vánočka a zbytek zavařeniny od cukroví znovu zazáří v téhle božské sladké večeři.
Suroviny
Postup
Zapékací nádobu o rozměrech zhruba 22 x 33 cm vymažte máslem. V misce promíchejte rozpuštěné máslo, javorový sirup a hnědý cukr. Směs rozetřete po dně zapékací nádoby.
V míse prošlehejte vejce, mléko, likér, skořici, vanilku, muškátový oříšek a sůl. Do směsi namáčejte plátky vánočky a nechávejte je alespoň minutu ponořené, aby nasákly vejci. Pak plátky úhledně a trochu přes sebe vyskládejte do připravené nádoby.
Přelijte zbývající vaječnou směsí. Zakryjte a nejméně na hodinu (nebo i přes přes den či přes noc) odložte do chladničky.
Pak předehřejte troubu na 190°C a připravenou vánočku v zapékací míse rovnoměrně posypte perlovým cukrem. Pečte 45–50 minut, dozlatova a dokřupava. Tmavne-li pokrm příliš rychle, volně ho zakryjte alobalem.
Mezitím svařte v rendlíčku malinový džem se 100–120 ml vody. Zmírněte oheň a nechte 5 minut jemně bublat. Žemlovku podávejte s prohřátým džemem a zakysanou smetanou podle chuti.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Podle Tudorovců i Rettigové: sladká česká jídla na všechny způsoby(54 receptů )
- Francouzské tousty, nákypy a žemlovky(15 receptů )
- 15 lahodných receptů na žemlovku: z vánočky, croissantů nebo loupáků(15 receptů )