Slavnostní žemlovka z vánočky

Slavnostní žemlovka z vánočky

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3157 kcal
Bílkoviny 96 g
Cukr 285 g
Tuky 172 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Okoralá vánočka a zbytek zavařeniny od cukroví znovu zazáří v téhle božské sladké večeři.

Suroviny

máslo 100 g
rozpuštěného + na vymazání
javorový sirup 60 ml
hnědý cukr 80 g
vejce 8 ks
velkých, prošlehaných
620 ml
plnotučné mléko
pomerančový likér 3 PL
(např. Grand Marnier)
1 ČL
skořice mletá
vanilkový extrakt 1 ČL
lze nahradit dření z 1/2 vanilkového lusku
muškátový oříšek 0.25 ČL
strouhaného
0.5 ČL
vločková sůl
10 plátků
vánočka (podle velikosti)
cukr 1 PL
perlového nebo krystalového
malinový džem 250 g
cca
zakysaná smetana
k podávání

1 Zapékací nádobu o rozměrech zhruba 22 x 33 cm vymažte máslem. V misce promíchejte rozpuštěné máslo, javorový sirup a hnědý cukr. Směs rozetřete po dně zapékací nádoby.

2 V míse prošlehejte vejce, mléko, likér, skořici, vanilku, muškátový oříšek a sůl. Do směsi namáčejte plátky vánočky a nechávejte je alespoň minutu ponořené, aby nasákly vejci. Pak plátky úhledně a trochu přes sebe vyskládejte do připravené nádoby. Přelijte zbývající vaječnou směsí. Zakryjte a nejméně na hodinu (nebo i přes přes den či přes noc) odložte do chladničky. Pak předehřejte troubu na 190°C a připravenou vánočku v zapékací míse rovnoměrně posypte perlovým cukrem. Pečte 45–50 minut, dozlatova a dokřupava. Tmavne-li pokrm příliš rychle, volně ho zakryjte alobalem.

Mezitím svařte v rendlíčku malinový džem se 100–120 ml vody. Zmírněte oheň a nechte 5 minut jemně bublat. Žemlovku podávejte s prohřátým džemem a zakysanou smetanou podle chuti.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Stories

TOP 20: Zdraví na talíři

Jsme stvořeni převážně z vody. Celkový podíl vody v našem těle je až 70 %. Ale vodu neustále i vylučujeme. Proto je potřebné ji průběžně doplňovat. I když tím nejlepších způsobem je sklenice čisté pramenité vody, pomoci...
  • Jak na to

Jak využít bylinky k přípravě letních drinků

Dopřejte si v horkých letních měsících osvěžující bylinné drinky bez obsahu alkoholu. Jedinečné účinky bylin, které znaly už naše prababičky, můžete využít i dnes. Pojďme se společně podívat do světa uklidňující máty, svěží citrusové...

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

S první polovinou prázdnin přichází i první sklizeň letošních brambor. Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete...
  • Lidé a jídlo

Ayran: Osvěžující letní nápoj

Až vás přepadne touha se dokonale osvěžit, vzpomeňte si na ayran! Vykouzlíte ho vcukuletu a stačí k tomu jen bílý jogurt, voda a špetka soli. Můžete si ho však vyladit podle vlastních představ.   ...
  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...

Obchod Apetit