Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Rýžový nákyp s hruškami, hroznem a jeřabinou

Pohár s pusinkou
Vydání: 2011/10
Autor:
Hodnocení:
4 (hlasy)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 30 minut
Pečení: 30 minut
P
Pohár Česká

Ingredience

    • 500 ml smetany na vaření (s 20 % tuku)
    • 150 g kulatozrnné rýže
    • špetka soli
    • 250 g vyzrálých hrušek
    • citronová šťáva na potření
    • 200 g modrého hroznového vína
    • 100 g kompotovaných jeřabin, slitých a okapaných
    • 4 vejce, zvlášť žloutky a bílky
    • 100 g krupicového cukru
    • nastrouhaná kůra z 1 biocitronu
    • máslo na vymazání misek
    • moučkový cukr a/nebo pár kapek javorového sirupu k podávání

Příprava jídla

1

Rýži properte, propláchněte studenou vodou a nechte okapat. V kastrolu se silným dnem přiveďte k varu smetanu se špetkou soli, vsypte rýži, přiklopte poklicí a na velmi mírném ohni táhněte doměkka; trvá to asi 20 minut. Mezitím rozpulte a vypeckujte víno, hrušky oloupejte, zbavte jádřince, nakrájejte je na plátky a potřete citronovou šťávou, aby nezhnědly.

2

Žloutky vyšlehejte s polovinou krupicového cukru a citronovou kůrou do pěny. Směs vmíchejte do uvařené a lehce zchladlé rýže společně s jeřabinami. Jednoporcové zapékací misky vymažte máslem a navrstvěte do nich hroznové víno, rýži, plátky hrušek a opět rýži. Pečte 15 minut v troubě předehřáté na 185 °C.

3

Mezitím vyšlehejte z bílků a zbylého cukru tuhý sníh. Rozdělte ho na vrch zapečeného nákypu a pečte dalších 15 minut tak, aby sněhová čepice ztuhla a zezlátla. Podávejte poprášené moučkovým cukrem a/nebo zakápnuté javorovým sirupem.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Krupicová kaše se šafránem a černým bezem

Vdolečky s lískovou náplní

Škubánky s mákem a rumovými švestkami

Tvarohové knedlíky s rynglí a brusinkami

Buchtičky s vinnou pěnou z vlašského ryzlinku

Rýžový nákyp se sušenými švestkami v portském

Sladké léto jako u babičky (20x jinak)!

Přidat komentář